Firmabiler skal afsløre sort arbejde

Som led i kampen mod sort arbejde skal firmabiler fremover være mærket med firmanavn og -logo samt CVR-nummer.

Har du set denne hvide Toyota Hiace kassevogn med stiger på taget ved Trylleskoven, så kontakt politiet.
Har du set denne hvide Toyota Hiace kassevogn med stiger på taget ved Trylleskoven, så kontakt politiet.

Fra nytår er det slut med at se en hvid, anonym kassevogn fyldt med værktøj holde uden for et hus på en villavej en lørdag formiddag.

For fra 1. januar skal alle, der kigger på bilen, kunne identificere tre ting: På siderne af bilen skal der stå firmanavn og firmalogo, hvis man har et sådant, og endelig firmaets CVR-nummer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) beskriver kravet om nummerering af gulpladebilerne som endnu et skridt i kampen mod sort arbejde.

– Medarbejderne i Skat får nu mulighed for at se, hvilke virksomheder der arbejder på stedet, så der bliver skabt åbenhed og synlighed med arbejde, der foregår uden for normal arbejdstid, siger skatteministeren til Jyllands-Posten.

Men også borgere kan få glæde af det nye redskab til at få afsløret sort arbejde, mener ministeren.

– Desuden kan den enkelte borger vurdere, om han vil reagere på noget, der ser underligt eller mistænkeligt ud, siger han.

– Jeg vil ikke opfordre til anmelderi, men det skal være sådan, at borgere, der har en mistanke om, at virksomheder snyder fællesskabet, skal kunne henvende sig med deres oplysninger, siger Thor Möger Pedersen til Jyllands-Posten.

I Håndværksrådet støtter formand Niels Techen som udgangspunkt planerne om at mærke erhvervsbiler.

– Vi synes, at det er et godt led i bekæmpelsen af det sorte arbejde, at man kan se navnet og logoet på firmaet på siden af bilerne. Sådan er det også allerede på mange af håndværkerbilerne i dag.

– Men det er at gå for vidt, at virksomhederne nu skal til at sørge for, at mere end et hundrede tusind biler får skrevet deres CVR-nummer på siden, siger Niels Techen til Jyllands-Posten.