Christian Schacht og Jens Overgaard, Dagbladenes Bureau
Skal vi tro sælgerne, har de et hårdt liv derude på landevejen. Vejene er overfyldte, servicestationernes kaffe noget sjask, og ordrebogen svær at fylde op.
Men livet som farende svend m/k har også sine lyse sider. Vi ved det, for vi har testet det nyeste felt af firmabilisternes mobile arbejdspladser.
Moderne firmavogne giver nemlig i dén grad køreglæde uden at gå på kompromis med økonomien, og det gælder ikke mindst den nye Opel Insignia Ecoflex, som løb af med sejren, da avisen sammen med fagforeningen Business Danmark kårede Businessbilen 2010.
Opel Insignia begraver definitivt et støvet morfar-image med smægtende coupé-stil og en bomstærk, men nøjsom dieselmotor med hele 160 hk. Og den cocktail var nok til at sætte otte konkurrenter til vægs.
– Juryen var vilde med den stærke dieselmotor og det flotte design og ikke mindst det forholdsvis lave brændstofforbrug, siger Børge Agerbæk, der er formand for Trafik- og Arbejdsmiljøpolitisk Udvalg i Business Danmark.
Hård konkurrence
Men tyskeren kom ikke sovende til sejren. Der blev nemlig gået til stålet på testruten omkring Middelfart, og det hele foregik med absolut kørekyndige bag rattet. Holdet bestod nemlig af avisens motorjournalister og seks testkørere udpeget af Business Danmark: Erfarne bilister, der alle kører 30.00-60.000 kilometer om året.
Efter et snævert opløb med Ford Mondeo Econetic gik sejren til Insignia, som i den nyeste version kan køre op til 19,2 km/l. På tredjepladsen kom Skodas nye Octavia Greenline, der går op mod hele 22,7 km/l.
Dén sejr kan nok komme kærkomment. Opel står nemlig med ryggen mod muren og kæmper for at redde firmaets ære og fremtid. Og en Insignia-sejr varmer i en kold tid.
Det er fjerde år i træk, at kåringen finder sted. Den skal give landets professionelle bilister et bedre redskab og en bredere forståelse for deres vigtigste arbejdsredskab, bilen. Derfor skal de fuldbefarne sælgere i særlig høj grad lægge vægt på arbejdsmiljø og ergonomi. Og som noget nyt i år også i særligt høj grad brændstoføkonomi. Derfor er adgangskravet til feltet af kandidatbiler en økonomi på minimum 19 km/l.
Økonomitest ligger til grund
Da der i år er særlig vægt på brændstoføkonomiske biler deltog Søren Holten, som er chef-instruktør på FDM Sjællandsringen og specialist i Ecodrive – altså i at køre mest brændstoføkonomisk. Han har testet alle bilerne og er ikke i tvivl om, at de kan leve op til fabrikkernes løfter. Det afhænger dog først og fremmest af føreren.
– Budskabet er, at man sagtens kan få bilerne til at køre det foreskrevne antal km/l, hvis man følger en række grundlæggende råd. Her gælder det især at bruge gearene rigtig. Mange af bilerne har en indikator med pil, som viser, hvornår man skal skifte gear. Den er rigtig god. Men det er også vigtigt at tilpasse hastigheden til de andre trafikanter og være forudseende i trafikken for at få en glidende kørsel, siger Søren Holten.
Når vi taler daglig brug og ergonomi, bliver business-bilerne bedre og bedre, konstaterer Kate Severinsen, der er arbejdsmiljøkonsulent hos Crecea, som laver arbejdspladsvurderinger. Hun har tjekket alle bilerne i feltet og mener, at de generelt er på et højt niveau.
– Det er kun små variationer, der adskiller bilerne, siger hun.
Gennem de to testdage gik snakken da også på, hvor højt et komfort- og sikkerhedsniveau der er standard i dagens biler. Her er god plads, lavt støjniveau, rigeligt udstyr og velklingende stereoanlæg. Og det allerbedste: Man behøver ikke tanke op hele tiden.
Måske man selv skulle give sig i kast med opsøgende salg, hvis det inkluderer en Opel Insignia eller en af de andre glimrende firmabiler fra årets test.