Filmnørd vil genskabe Stenløse Bio som hjemmebiograf

Han har Terminator-figuren, Golden Gun-pistolen og effekter fra Indiana Jones-filmene. Lokalavisen Egedal har mødt filmsamleren Lasse Lund, som nu vil føre sit kærlighedsforhold til Stenløse Bio ud i livet

Foto: Kenneth Tanzer

Han nåede aldrig at se en film i Stenløse Bio, men ikke desto mindre er det hans absolutte favorit-biograf.

Lasse Lund fra Kastrup, filmsamler og stifter af virksomheden filmfigurer.dk, har et blødt hjerte for den nedbrændte biograf på Frederikssundsvejen.

"Som filmmand har jeg altid været dybt fascineret og betaget af Stenløse Bio. Det er tæt på at være den perfekte biograf. Den havde det rigtige 50'er Art Deco-design og de rigtige propertioner samt en akustisk korrekt dæmpet sal. Man kan godt se, at biografen i sin tid blev bygget med kærlighed af familien Philipsen," siger Lasse Lund.

Men alting har som bekendt en ende, for i løbet af året skal den gamle biograf efter planen rives ned til fordel for nye boliger på Gartnervænget. Alligevel har Stenløses biograf en fremtid – i hvert fald i privaten hos Lasse Lund.

"Mit mål er at genskabe Stenløse Bio som hjemmebiograf. Det kunne være fedt at genopbygge en del af det særlige 50'er design med samme udseende, indgangsparti og billetsalg. Det skal være en hjemmebiograf på minimum 30 kvadratmeter, men meget gerne større, hvor der kan være plads til mellem 100 og 150 personer," siger Lasse Lund, som allerede har kastet sig ud i projektet ved at "snuppe" klassiske effekter fra biografen.

"For nylig fik jeg tilladelse af de nuværende ejere til at nedtage BIO-bogstaverne på fronten af biografen. Jeg fik også lov til at tage nogle lamper med, hvilket var pænt af dem. Derudover vil jeg tage på lokalarkivet for at få en kopi af de måske tilgængelige tegninger af Stenløse Bio. Jeg må lave det nødvendige forarbejde," siger Lasse Lund, der selv har rådet over en hjemmebiograf med alt fra 63 højtalere til en 140 tommer-skærm. Har du aldrig selv været interesseret i at overtage Stenløse Bio og drive den videre?

"Jo, da den i sin tid var til salg for tre mio. kr, overvejede jeg det ret kraftigt. Men da jeg kiggede nærmere på tallene, så ville det løbe op i små syv mio. kr., hvilket min økonomi ikke var til. Det var ellers min plan at lave Stenløse Bio til en såkaldt gourmet-biograf med en perfekt lyd, et perfekt billede og med et film-museum. Flere biografer har i dag fået øjnene op for at tilbyde en bedre lyd, et bedre billede og et bedre sæde, men ingen biografer har hele pakken. Det ville jeg skabe i Stenløse."

Lasse Lunds Stenløse-drøm led dog det sidste knæk, da biografen brændte i foråret i 2016.

"Det var virkelig trist at se fantastisk en bygning gå op i røg. Jeg ærgrede mig gul og blå, for på det tidspunkt havde jeg ikke helt opgivet min plan," siger Lasse Lund.

At han er bidt af en gal spillefilm, kommer til udtryk gennem virksomheden filmfigurer.dk, der sælger og udlejer filmrelaterede effekter til blandt andet biograferne.

"Det startede i slutningen af 70'ern, hvor jeg blev betaget af at samle på effekter og figurer fra forskellige film. I dag har jeg rigtig mange effekter – blandt andet "Golden Gun-pistolen" fra James Bond samt Terminator-figuren. Det er også blevet til effekter fra Indiana Jones. Når man som jeg er i disse kredse for film-effekter, så handler det om at byde på nogle interessante ting," siger Lasse Lund. Kan man godt kalde dig en filmnørd?

"Det kan man sagtens. Det har jeg ingen problemer med, for jeg elsker film og hele den verden, som er forbundet med film. Der er ikke noget bedre end at træde ind i en anden verden og bare slappe af og blive betaget af en god film," siger Lasse Lund.