Kystbanetogene er i en dårligere forfatning end antaget. En ny rapport viser, at antallet af forsinkelser på grund af tekniske fejl er steget med 61 procent siden 2014.
Rapporten afslører, at mængden af fejlmeldinger på ogene er steget med 33 procent fra 2015 til 2016. I samme periode er det ikke lykkedes at udbedre fejlene tilstrækkeligt effektivt. Derfor er mængden af ubehandlede fejl steget med hele 66 procent, skriver Ingeniøren.
På bare et år antallet af ubehandlede fejl på togene steget med 66 procent. Det viser rapporten, der er udarbejdet for DSB af konsulentfirmaet Valcon, og som Ingeniøren har fået aktindsigt i.
Rapporten viser, at DSB i stigende grad sender tog tilbage i trafikken med ubehandlede fejl. Det er ifølge rapporten blandt de væsentligste årsager til, at togene kræver flere værkstedsbesøg.
DSB-togenes driftsstabilitet har været faldende siden 2014 og har særligt taget et dyk fra 2015.
Rapporten peger på mangelfuld ledelse i DSB: 'Beslutninger koordineres og efterleves ikke i tilstrækkelig høj grad i organisationen, og der tages ikke de nødvendige ledelsesmæssige vurderinger af konsekvenserne af situationen,' lyder det blandt andet.
Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh mener, at situationen hos DSB er 'håbløs'.
»Det fremstår meget klart, at DSB nu er endt i en håbløs situation, fordi man ikke har taget hånd om problemerne tidligere. Rapporten viser, at utilstrækkelig planlægning, utilstrækkelig kapacitet og mange fejl på togene har spillet sammen og skabt den nuværende situation,« siger han.
De mange fejl skyldes ikke mindst 'mangelfuld tværgående ledelse', konkluderer rapporten.
I et forsøg på at løse problemerne har DSB slået ledelsen for drift og vedligehold sammen i det såkaldte DSB Drift og ansætter i øjeblikket flere mekanikere for at nedbringe antallet af fejl, forklarer Anders Egehus, direktør i DSB Drift.
"Vi står hver dag i et dilemma mellem at sikre optimal passagerdrift og optimalt vedligehold. På den korte bane er fokus på at levere det bedst mulige produkt til vores kunder i form af tilstrækkeligt med pladser i togene. Den nuværende situation er nok affødt af, at vægten har været for meget på driften,« siger Anders Egehus.
DSB har i 2017 afsat 100 millioner kroner til at reducere antallet af fejl i togene.