FCK i playoff: To triumfer og seks kiksere

De danske vicemestre har stor erfaring i at spille CL-playoff, men der er langt mellem succeserne.

FC København er efterhånden erfaren i kunsten at spille playoff-kampe til Champions League-gruppespillet.

Men det er sjældent, at det lykkes for den danske storklub at overkomme den sidste hurdle før millionerne og de store sportslige udfordringer.

I takt med at FCK's præstationer i Europa er blevet bedre, er seedningen dog blevet det samme.

Derfor skal københavnerne ikke længere op mod helt så vanskelig en modstander, som i 1993, hvor holdet mødte AC Milan i den italienske klubs absolutte storhedstid.

Det blev en regulær ydmygelse på 0-6 i Parken mod det hold, der senere vandt turneringen.

Det blev bedre i 2001, da FCK formåede at slå Lazio 2-1 i den første kamp, hvor Heine Fernandez skovlede sejrsmålet ind kort før tid. Italienerne var dog for stærke i returkampen, som det danske mesterhold under Kent Karlssons ledelse tabte 1-4.

To år senere var danskerne vurderet til at have en reel chance mod Rangers fra Glasgow. Det blev da også en yderst tæt affære, hvor stillingen var helt lige, indtil skotterne lavede sejrsmålet få minutter før tid i Parken.

I 2006 lykkedes det så endelig, da Ajax blev besejret 2-0 i Amsterdam, efter et FCK-nederlag på 1-2 i København. Et bizart selvmål af Thomas Vermaelen 13 minutter før tid sendte københavnerne i gruppespillet for første gang.

Men det blev ikke indledningen på nogen stime. Det blev til nederlag mod både Benfica og Apoel Nicosia i de to næste forsøg, inden det for to år siden lykkedes at komme videre på reglen om udebanemål mod norske Rosenborg.

Sidste sæson bød på en skuffende exit efter to nederlag mod ellers upåagtede Viktoria Plzen fra Tjekkiet, men alligevel har FCK været hovedkraften i at samle så mange point til dansk fodbold, at mesterholdet i år er direkte kvalificeret til Champions League.

Den fornøjelse er dog overgået til FC Nordsjælland, der blev danske mestre i sidste sæson.

FCK selv forsøger sig endnu en gang via playoff-kampe, modstanderen er Lille, og FCK har en 1-0-sejr med fra det første møde i Parken.

Returkampen i Lille spilles onsdag klokken 20.45.