Peter Jervin
"Den moderne læges opgave drejer sig ikke bare om at diagnosticere sygdomme". Siger den solbrændte familielæge i Højmosen ved Hørsholm, Henrik Nathansen, og læner sig tilbage i den sorte kontorstol på klinikken ved Ådalsparken.
Han overvejer sine ord omhyggeligt. Sundhedsvæsenet er i disse år under hastig forandring, danskerne lever længere, udgifterne til medicin eksploderer, og stadig flere opgaver på de travlhedstrængte sygehuse ender i de privatpraktiserende lægers klinikker.
"Såvel samfundet som sundhedsvæsenet har ændret karakter. Før i tiden gik folk til lægen, når de var syge. Lægen var den, patienterne kunne ringe til hele døgnet, lægen var med til fødsler og kendte i det hele taget familierne rigtig godt, ofte ned gennem flere generationer. Nu er fokus i langt højere grad blevet forebyggelse. Vi skal som læger være på forkant, for samfundet stiller stadig større krav til den enkeltes præstationer. Og det kommer meget ubelejligt, hvis folk bliver syge og ikke kan performe. I modsætning til"í gamle dage", er det jo hele familien, der arbejder. Også bedsteforældrene. Det øger presset på familierne", siger Henrik Nathansen og fortsætter: "Vi bestræber os stadig på at være familielæger og betragter os selv som sådan. Men vi har jo indført for eksempel e-konsultationer, hvilket dels letter noget af presset på os som læger, dels betyder, at folk ikke skal hænge i telefonen og vente. Mange patienter er også begyndt at bruge nettet til at tjekke deres symptomer, hvilket ofte er uheldigt, fordi internettet har en tendens til at dramatisere mulige symptomer".
Henrik Nathansen, der oprindeligt er uddannet svagstrømsingeniør, har arbejdet som læge i 18 år, heraf de 12 som privatpraktiserende.
"Jeg elsker mit arbejde. Det er skønt. Selv om vi også kører på sygebesøg i frokostpausen eller efter arbejde, ville jeg ikke undvære kontakten med patienterne for noget", fortæller Henrik Nathansen, som har en holistisk tilgang – det vil sige helhedsorienteret – til sin lægegerning:
"Vi kender jo stadig familierne i vores lokalområde, og vi er her også for at tale med folk og berolige i pressede situationer. Og jeg skal ærligt indrømme, at jeg også er utroligt glad for at være læge her i Hørsholm, hvor vi ikke har mangel på praktiserende læger. I den forstand er nationen blevet skævvredet i takt med, at sygehusene skærer ned, også på antallet af sengedage, og overfører flere opgaver til os".