Familiedag om den store hekseproces

Søndag den 20. september kl. 14 kan man komme til en spændende eftermiddag på Køge Museum med omvisning om hekse og efterfølgende skrivning med fjerpen og blæk for både børn og voksne.

Kl. 14 begynder omvisningen, som handler om den store hekseproces i Køge, der blev kaldt "Køge Huskors". I købmandsgården på hjørnet af Torvet og Nørregade var en række hændelser i årene 1608-1615, der gjorde, at man troede, at hekse havde begået trolddom.

Der var bl.a. en plejesøn, der fik krampeanfald, en tjenestepige, der blev syg, et mylder af rotter samt spøgeri og mareridt.

En række kvinder blev anklaget for trolddom, og efter tortur angav de igen andre kvinder.

I alt menes 12 kvinder at være blevet brændt på bålet i årene 1612-1615 som følge af denne sag, mens det lykkedes én at flygte fra byen og to andre at begå selvmord.

Undervejs i omvisningen ser man den besudlede døbefont fra Køge Kirke, som den vanføre tjenestepige Kirsten Lauridsdatter tissede i, da nogle af de senere trolddomsanklagede kvinder havde overbevist hende om, at hun så ville blive helbredt. Man hører også på omvisningen om, hvordan dagliglivet formede sig i 1600-tallet.

Efter endt omvisning kan man kl. 15-16 skrive med fjerpen og blæk, som man gjorde i 1600-tallet.

Entré til Køge Museum er gratis for børn, mens billetprisen for voksne er 30 kr. og for pensionister 15 kr. Efter entré er aktiviteterne gratis. Billetten giver samme dag adgang til KØS – museet for kunst i det offentlige rum.