Familie ud af kinesisk restaurant

Nykøbing
Der er ikke noget at gøre for Jens og Ying. De er smidt ud af deres kinesiske restaurant af en utålmodig boligejer. De var tre uger bagud med huslejen.

Foto: Tjelle Vejrup, Povl Arne Petersen
Advokat Gert Nørrevang og hans klient Ying Yiang, nu forhenværende ejer af den kinesiske restaurant West China. Hun mister restauranten, fordi hun én gang har været forsinket med huslejen.
  Foto: Per Jensen
Advokat Gert Nørrevang og hans klient Ying Yiang, nu forhenværende ejer af den kinesiske restaurant West China. Hun mister restauranten, fordi hun én gang har været forsinket med huslejen. Foto: Per Jensen

Stemningen er trykket denne tirsdag i restauranten West China i Algade i Nykøbing. Stedet er ryddet for borde og stole. Det ligner ikke et spisested. Jens Zue Uei Tien og hans kone Ying Yiang udstråler komplet opgivelse. Det er deres restaurant, i hvert fald et kvarter endnu.

De skal snart forlade stedet og overlade nøglerne til ejeren af ejendommen. Deres lejekontrakt er ophævet, fordi de var 21 dage bagefter med huslejen. Én gang. I januar i år fik parret ikke betalt huslejen den første i måneden.

Ifølge erhvervslejeloven kan udlejer ophæve lejemålet, hvis ikke der betales inden for tre dage. Alligevel virker det som et nærmest grotesk anfald af manglende tålmodighed, da dette var første gang Jens og Ying ikke betalte til tiden.

– Det er en sørgelig sag, siger parrets advokat Gert Nørrevang. Han er vred over den manglende medmenneskelighed. Han er vred over, at parret smides ud, inden de har haft mulighed for at sælge restaurantens interiør. De har ingen steder at opbevare tingene. Så de må smide dem ud og mister dermed en stor indtægt.

Advokaten: Det er umenneskeligt

Gert Nørrevangs vrede får både fogeden og advokaten for modparten, ejeren af bygningen Jan Henriksen Ejendomme A/S på Fyn, at føle. Gert Nørrevang kalder udlejeren for umenneskelig, og han udtrykker sin klare foragt for, at den lille kinesiske familie bliver frataget deres levevej for en petitesse.

Og han udtrykker foragt for, at hele fremgangsmåden er lovlig.

Imellem de to advokater står fogeden, Iben Fuglsang Svendsen fra fogedretten i Holbæk.

– Skal vi nu ikke lige holde en sober tone, siger hun under fogedforretningen, imens låsesmeden skifter låsen på døren.

Jens Zue Uei Tien slår til ting og bander på kinesisk med parrets søn på armen. Udlejerens advokat får nærmest smidt nøglerne i hovedet. Der er ikke noget at gøre.

– En kinesisk ven tilbød at købe restauranten, men så krævede udlejeren huslejen forhøjet med 60 procent. Jeg ved ikke, hvordan det danske retssystem fungerer, men det er ikke rigtigt det her, siger Jens Zue Uei Tien.

– Udlejer må have en skjult dagsorden, siger Gert Nørrevang og antyder, at man har ønsket at få familien ud af restauranten, når man handler så voldsomt så hurtigt.

Han vil fortsat følge familien og hjælpe dem, når de nu skal til at finde nye jobs.

Ejeren af ejendommen, Jan Henriksen, har ikke lyst til at kommentere beskyldningerne og henholder sig til at udsættelsen er sket helt lovligt.

– Jeg følger fogedens afgørelse, det er min eneste kommentar, siger Jan Henriksen.

tv@nordvest.dk

pap@nordvest.dk