Falckreddere hjalp Thilde til verden

Da Christina Arvais mand ringede 112, havde han ingen anelse om, at de tre Falck-reddere, der to minutter senere dukkede op i familiens hjem, skulle være jordemødre og hjælpe parrets lille Thilde til verden

Foto: John Jessen Hansen

Det er ikke hver dag, at Falck-reddere optræder i rollen som jordemødre. Men da fødselshjælp indgår som en del af reddernes uddannelse, er det en situation, de indimellem står ansigt til ansigt med.

Det var også tilfældet for de tre Falck-reddere Rune Holm Clausen, Mikael Larsen og Bertel Olsen, da alarmen gik onsdag den 28. maj klokken 14.05.

"Min kone er ved at føde, kom venligst hurtigst muligt", var beskeden fra Christina Arvais mand, Kasper Arvai, da han ringede 112.

Kasper Arvai var klokken 13 på sin arbejdsplads, da han telefonisk blev informeret om situationen af hans kone, hvorefter han satte sig i toget i København og kørte til Hillerød.

Fra stationen tog han en taxa til parrets hjem, hvorfra han omgående ringede, da det tydeligt fremgik, at fødslen var lige opover.

"Jeg fik småveer klokken 12, men var på det tidspunkt ikke klar over, om det nu VAR veer. Derfor ventede jeg med at ringe til min mand før klokken 13. Derefter ringede jeg til min mor og bad hende om at hente vores datter Laura i vuggestuen. 13.15 ringede jeg så til jordemoderen på sygehuset for at fortælle, at jeg havde veer. Hun bad mig om at pakke og komme til fødegangen", siger Christina Arvais og fortsætter:

"Men så begyndte veerne at komme hurtigere og regelmæssigt. I mellemtiden var min mor, der er sygeplejerske, dukket op. Klokken 14 tog jeg et bad, og fem minutter senere dukkede Kasper op. Da han ringede til Falck, kunne jeg godt mærke, at nu var tiden kommet. Jeg klædte mig på og var klar til at blive transporteret til Hillerød sygehus. Men da Falck-redderne dukkede op, spurgte de mig, hvor langt der var mellem veerne. Da jeg siger cirka et minut, får jeg besked på, at vi ikke kan nå til sygehuset, men må tage fødselen hjemme," siger Christina Arvai.

"Da vi ankommer, står det klart for os, at fødslen er i gang. Vi beder Christinas mor om at sætte sig med spredte ben op ad væggen i badeværelset med en dyne mellem benene. Vi lægger Christina ned på den bløde dyne, så hun ligger så behageligt som muligt. Kasper holder sin kone i hånden, alt imens hun presser. På tredje presseve tager jeg imod en dejlig og velskabt lille pige," siger Falck-redder Rune Holm Clausen, der for syvende gang på de ni år, han har været redder, har været med til at bringe en lille ny til verden.

"Det var godt, at Falckredderne var så rolige og professionelle. Jeg vidste faktisk ikke, at jeg kunne få den slags hjælp fra dem. Der gik lige et par dage, inden jeg rigtig fandt ud af, hvad der egentligt var sket," siger 28-årige Christina Arvai.

Og Falckredder Rune Holm Clausen supplerer:

"Det var godt, at det var anden gang, at Christina skulle føde. Førstegangsfødende har som regel en romantiseret forestilling om, hvordan det skal foregå. Men sådan går det ikke altid. Os, der var med til at bringe Thilde til verden, blev alle en stor og livsbekræftende oplevelse rigere, den onsdag eftermiddag i maj."

Se interview med nybagt mor og Falckredder