FAKTA: To farvel og to partihop fra Nye Borgerlige til DF

Både Mikkel Bjørn og Mette Thiesen har efter folketingsvalget skiftet Nye Borgerlige ud med Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt og DF har nydt godt af udmeldelserne i Nye Borgerlige efter folketingsvalget 1. november. (Arkivfoto).

Morten Messerschmidt og DF har nydt godt af udmeldelserne i Nye Borgerlige efter folketingsvalget 1. november. (Arkivfoto).

Der er kun gået lidt over tre måneder siden folketingsvalget 1. november, men der har været godt gang i svingdøren på Christiansborg allerede.

Få et overblik her:

* Mette Thiesen.

7. november 2022 melder Mette Thiesen ud, at hun forlader Nye Borgerlige. Hun fortsætter i Folketinget som løsgænger.

Udmeldingen sker, kort inden at Nye Borgerliges forretningsudvalg og efterfølgende hovedbestyrelse skulle afholde møder angående en sag om Mette Thiesen og hendes kæreste.

Ifølge Nye Borgerlige har Thiesen og hendes kæreste blandt andet sendt "intimiderende og truende" beskeder til en medarbejder i Nye Borgerlige.

Mette Thiesen ville ifølge partiet desuden have medarbejderen fyret. Thiesen er ikke enig i partiets udlægning.

Mette Thiesen meddeler 6. februar 2023, at hun har meldt sig ind i Dansk Folkeparti.

* Karen Ellemann.

14. november 2022 kommer det frem, at Karen Ellemann (V) forlader Folketinget. Hun skal være generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Hun er blevet erstattet af Kim Valentin (V), der i første omgang ikke blev genvalgt ved valget.

* Kristian Klarskov.

23. november 2022 melder det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Klarskov fra Moderaterne ud, at han forlader Folketinget. Det sker efter historier om ham i medierne.

Det er historier i blandt andet Jyllands-Posten, som får Kristian Klarskov til at forlade Folketinget. Her beskrives det, at Klarskov ikke er den iværksætter, han er blevet beskrevet som af partiet selv. Han finder beskrivelserne af ham urimelige.

* Mikkel Bjørn.

24. januar 2023 skriver Mikkel Bjørn i et Facebookopslag, at han forlader Nye Borgerlige og i stedet melder sig ind i Dansk Folkeparti.

Nye Borgerlige står over for at skulle skifte formand på det tidspunkt, efter at Pernille Vermund har valgt at overlade formandsposten til en anden.

Og det er udsigten til, at folketingsmedlemmet Lars Boje Mathiesen (NB) bliver ny formand, der har fået Mikkel Bjørn til at melde sig ud, skriver han i opslaget.

Beslutningen om at melde sig ud er ikke noget, som har været længe undervejs, skriver han også.

I baglandet og hos politiske kommentatorer er Mikkel Bjørn i ugerne forinden blevet nævnt som muligt formandsemne, men få timer før fristen for at melde sig som kandidat, melder han sig altså ud af partiet.

7. februar 2023 vælges Lars Boje Mathiesen som ny NB-formand. Uden modkandidater.

/ritzau/