FAKTA: Sådan fungerer en dronningerunde

Onsdag går regeringen af. Nu skal der forhandles om, hvorvidt Mette Frederiksen kan blive statsminister igen.

Når statsminister Mette Frederiksen onsdag indgiver regeringens afskedsbegæring til dronningen, får partierne lov at pege på, hvem der skal lede de kommende regeringsforhandlinger. Rød blok og Moderaterne peger på statsminister Mette Frederiksen (S) som kongelig undersøger.

Onsdag går statsminister Mette Frederiksen (S) til dronningen for at indgive regeringens afskedsbegæring, efter at Socialdemokratiet er gået frem ved valget.

Dermed skal der forhandles om, hvorvidt hun kan blive statsminister igen. Det skal forhandles i en såkaldt dronningerunde.

Efter en partilederrunde natten til onsdag står det klart, at rød blok og Moderaterne peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

Med alle stemmer talt op ser rød blok ud til at få flertal.

Frederiksen siger, at hun vil invitere flere partier til at afsøge mulighederne.

Læs mere om, hvad en dronningerunde er, her:

* Når en regering har mistet sit flertal efter et valg, eller der er tvivl om, hvem der skal danne regering, kan dronningen efter rådgivning fra partilederne udpege enten en forhandlingsleder eller en person, der får til opgave at danne en regering og blive statsminister. Det kaldes en kongelig undersøger.

* Det er ikke givet, at den kongelige undersøger nødvendigvis bliver statsminister. Det er for eksempel sket før, at Folketingets formand er blevet udpeget til kongelig undersøger, selv om vedkommende måske ikke blev betragtet som en mulige næste statsminister.

* Den fungerende statsminister og Statsministeriet rådgiver under hele forløbet fra sidelinjen.

* Hvis ikke der kan findes et flertal for en regering , skal dronningen holde en ny dronningerunde.

* Dronningerunden blev indført i 1909 og er en politisk praksis, idet den ikke er skrevet ned i nogen lov.

* Regentens rolle i regeringsdannelsen står dog i Grundloven, der siger, at regenten udnævner og afskediger statsministeren.

Kilde: Folketinget, Ritzau, Altinget.

/ritzau/