FAKTA: Influenza og covid-19 er nu i samme kategori

Sygdomme opdeles i tre kategorier: smitsom, alment farlig og samfundskritisk. Covid-19 er nu på mildeste trin.

Covid-19 har været igennem alle tre kategorier på Sundhedsstyrelsens sygdomsliste og overgår nu til blot at være en smitsom sygdom, som eksempelvis influenza også er det.

Covid-19 har ad flere omgange været i den helt alvorlige kategori – samfundskritisk sygdom – som muliggjorde en række hårde restriktioner, og det seneste år har den været klassificeret som en alment farlig sygdom.

Læs mere om Sundhedsstyrelsens tre kategorier for sygdomme her:

* Smitsomme sygdomme: Sygdomme eller tilstande, som er forårsaget af mikroorganismer eller andre smitstoffer, der kan overføres fra, til eller imellem mennesker.

* Alment farlige sygdomme: Sygdomme, der er særligt smitsomme, og som har en høj dødelighed, kan give alvorlige eller varige skader, og som eksempelvis kan medføre behandling, sygefravær eller en stor sygdomsbyrde. Denne kategori gør det muligt at indføre en række tiltag, eksempelvis påbudt isolation, ligesom der er udvidet adgang til deling af personoplysninger mellem myndigheder.

* Samfundskritiske sygdomme: Alment farlige sygdomme, som ved udbredelse risikerer at medføre alvorlige forstyrrelser af samfundsfunktioner. Det var denne kategorisering, der gjorde det muligt at indføre restriktioner som forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind under coronakrisen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/