FAKTA: Her er sagen mod Anders Breivik

* Fredag 22. juli 2011: Klokken 15.25 detonerer en kraftig bilbombe i regeringskvarteret i centrum af Oslo. Otte mennesker dør, og ni andre såres alvorligt.

* Efter aktionen i Oslo kører gerningsmanden, højreekstremisten Anders Behring Breivik, i bil til Utøya 40 kilometer vest for Oslo.

* Forklædt som politimand sejler han over til den socialdemokratiske ungdomslejr på Utøya, hvor han klokken 17.26 begynder at skyde på deltagerne. Han dræber 69 personer på godt en time. 33 andre bliver såret af skud fra Breiviks våben, inden han overgiver sig til politiet uden kamp.

* 23. juli: Breivik tilstår både bombeangrebet i Oslo og skyderiet på Utøya, som ifølge ham er et led i en krig mod multikulturalismen og islams indtog i Europa.

* 25. juli: Breivik varetægtsfængsles. Han erkender sine handlinger men nægter sig skyldig.

* 13. august: Politiet gennemfører en otte timer lang rekonstruktion på Utøya med Anders Behring Breivik.

* 18. august: Det sidste af de 77 ofre – en 16-årig pige – begraves.

* 19. august: Utøya åbnes for pårørende til de dræbte og overlevende fra massakren.

* 28. oktober: Breiviks forsvarere fremlægger deres strategi, der skal påvise, at Breivik blev chikaneret for sine meninger og radikaliseret på grund af manglende demokratiske fora i Norge.

* 3. november: Retten i Oslo beslutter, at retsbygningen skal bygges om til retssagen mod Breivik.

* 14. november: Pårørende, overlevende, og pressen får Breivik at se for første gang siden udåden under et åbent retsmøde, hvor hans varetægtsfængsling forlænges.

* 29. november offentliggøres retspsykiaternes mentalundersøgelse af Behring Breivik. Den konkluderer, at han er paranoid skizofren og var utilregnelig, da han udførte massemordet. Breivik selv mener, at erklæringen er fuld af fejl.

* Diagnosen skaber voldsom debat, fordi den kan føre til en behandlingsdom, hvor Breivik potentielt kan få udgang og på et tidspunkt måske blive løsladt som rask.

* 13. januar 2012 beslutter byretten i Oslo, at der skal laves en ny retspsykiatrisk vurdering af Breivik for at få sagen bedst muligt belyst. Psykiaterne Agner Aspaas og Terje Tørrisen skal stå for vurderingen.

* 17. februar: Breivik-forsvarer Geir Lippestad siger, at Breivik har bestemt sig for at forsvare sin tilregnelighed.

* 5. marts: Anders Behring Breivik tiltales for dobbelt overtrædelse af terrorloven.

* 10. april: Den nye mentalundersøgelse fastslår, at Breivik er tilregnelig men lider af personlighedsforstyrrelser.

* 16. april 2012: Retssagen mod Anders Behring Breivik indledes. Breivik gør entre ved at hilse med en knyttet næve og strakt arm, da han får håndjernene af.

* Breivik tilstår bombeangrebet i Oslo og massakren på Utøya, men fastholder, at han handlede i nødret for at forsvare Norge og Europa mod islamiseringen og derfor ikke har gjort sig skyldig i noget.

* 17. april: En af meddommerne må trække sig, fordi han har fremsat ønske på internettet om dødsstraf til Breivik.

* 7. maj: En af dommerne begynder at græde, da der bliver læst mindeord op i retten for en af de dræbte på Utøya.

* 9. maj: Den 24-årige Tonje Brenna, der er generalsekretær i AUF, vidner som den første overlevende om nærkontakten med Brevik på Utøya. Hun fortæller blandt andet, hvordan Breivik udstødte kamp- og jubelråb, mens han skød folk på Utøya.

* 11. maj: En ung mand, som har mistet sin bror på Utøya, kaster en sko og rammer forsvareren Vibeke Hein Bæra.

* 22. juni 2012: Afsluttende procedure i sagen. Anklagemyndigheden kræver en forvaringssdom. Forsvaret kræver fuld frifindelse eller dom som tilregnelig med tidsbegrænset straf.

* 27. juni 2012: Sundhedsmyndighederne godkender bygning af en særlig sygehusafdeling i Ila-fængslet, hvor Breivik skal sidde, hvis han bliver erklæret utilregnelig.

* 22. juli 2012: Etårsdagen for terrorbomben i Oslo og massakren på Utøya bliver markeret flere steder i Norge. Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt er en af hovedtalerne på Utøya.

* 13. august: 22. juli-kommissionen, der har undersøgt myndighedernes ageren op til og under massakren, kritiserer politiets indsats sønder og sammen. Hovedkritikken går på, at Breivik ikke blev standset efter bomben i regeringskvarteret, og at det tog al for lang tid at rykke ud til Utøya.

* 14. august: Flere norske aviser kræver statsminister Jens Stoltenbergs afgang og mener, at han i sidste ende har ansvaret for, at terrorberedskabet ikke fungerede.

* 15. august: Flere meningsmålinger i norske medier viser, at flertallet af nordmænd mener, at Jens Stoltenberg skal blive som statsminister trods den kritiske rapport.

* 16. august: Norges rigspolitichef tager konsekvensen af kritikken fra 22. juli-kommissionen og træder tilbage.

* 24. august: Dom i sagen