FAKTA: Hårdt program har ramt andre politikere end Ellemann

Politikere som Jacob Mark, Alex Vanopslagh og Ida Auken har også taget en pause fra politik for at komme sig.

Jakob Ellemann-Jensen (V) gik mandag på orlov efter en lang periode med travlhed, der har sat sig i hans krop. Han er langtfra den første folketingspolitiker, der er blevet nødt til at tage orlov for at passe på sig selv. (Arkivfoto).

Jakob Ellemann-Jensen (V) gik mandag på orlov efter en lang periode med travlhed, der har sat sig i hans krop. Han er langtfra den første folketingspolitiker, der er blevet nødt til at tage orlov for at passe på sig selv. (Arkivfoto).

Mandag aften indløb en meddelelse om, at forsvarsminister, vicestatsminister og formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen går på orlov.

– Jeg har haft usædvanligt travlt gennem længere tid. Nu sender min krop et signal om, at det er tid til at tage en pause, hvis ikke det skal ende galt, skrev han på Facebook.

Jakob Ellemann-Jensen er langtfra den første politiker i Folketinget, som inden for de seneste år er blevet nødt til at søge orlov efter travle perioder.

Her følger et udpluk:

* Jacob Mark (SF):

I november 2021 bad SF's daværende gruppeformand om at blive sygemeldt på grund af stress, som havde givet ham nedsat syn.

– Hvis jeg får stressen ud af kroppen, så kan det være, at synet kommer tilbage. Men hvis ikke, så risikerer jeg at miste synet permanent, skrev han på Facebook.

Jacob Mark vendte i juni 2022 tilbage til Folketinget og har netop udgivet bogen "Fartblind". Her skitserer han, hvordan stress kan se ud, via sin personlige fortælling.

* Alex Vanopslagh (LA):

Liberal Alliances partileder fortalte i januar 2021, at han cirka et halvt år forinden var blevet ramt af alvorlig stress.

– Jeg har været overrasket over, hvor indgribende stress kan være. Og jeg er stadig i en proces, hvor jeg skal finde vejen tilbage til en mere stabil og bæredygtig topform, skrev Alex Vanopslagh på Facebook.

Alex Vanopslagh blev partileder for LA, lige efter at han blev valgt ind i Folketinget i juni 2019.

* Simon Kollerup (S):

Efter et hårdt år med mange forhandlinger om hjælpepakker under coronakrisen fik den daværende erhvervsminister i december 2020 konstateret mavesår. Han gik på sygeorlov, som varede til februar 2021.

Allerede i juni 2020 havde Simon Kollerup over for TV Midtvest givet udtryk for, at coronakrisen havde presset ham gevaldigt.

– Jeg fortæller det, fordi der er ingen, der er overmennesker i det her. Når vi går på fjernsynet, så ryster vi hovedet og strammer slipset og sætter det store smil på. Men der er en hård virkelighed bagved, som man også nogle gange kan mærke fysisk, sagde han til mediet.

* Ida Auken (S):

I april 2020 måtte den daværende klimaordfører for De Radikale gå på sygeorlov med stress.

– Man skal huske at passe på sig selv. Det har jeg måttet lære på den hårde måde. Jeg har de seneste uger været sygemeldt på grund af overbelastning og stress.

– Årsagen er, at jeg, som mange andre mennesker i vores samfund, har kørt i et for højt tempo i for lang tid, skrev hun på Facebook.

I januar 2021 vendte Ida Auken tilbage til Folketinget, nu som medlem af Socialdemokratiet.

* Eva Flyvholm (EL):

Enhedslistens daværende udenrigsordfører måtte i december 2020 lade sig sygemelde i nogle måneder.

– Gennem lang tid med stort arbejdspres og alvorlig sygdom i familien er jeg blevet slidt for meget ned.

– Derfor bliver jeg sygemeldt nu med stress og overbelastning, og trækker stikket et par måneder for at passe på mig selv og min familie, skrev hun på Facebook.

Kilder: Facebook, TV Midtvest.

/ritzau/