FAKTA: Effekten af vacciner – sådan skal man forstå tallene

Medicinalselskaberne bag coronavacciner har dokumenteret en effekt for vaccinen. Læs hvordan her.

De forskellige coronavacciner bliver koblet sammen med, hvor høj en effekt de har.

Men hvad dækker det over, når Pfizer/BioNTech og Moderna siger, at deres vacciner har en effekt på omkring 95 procent, mens AstraZenecas er blevet godkendt med en dokumenteret effekt på 59,5 procent.**

Læs mere her:

* En vaccines effekt er den procentvise reduktion af sygdommen for en gruppe vaccinerede mennesker sammenlignet med en gruppe, der ikke er vaccineret.

* Vacciners effekt måles normalt i et studie, hvor man giver den ene halvdel af forsøgspersonerne vaccinen og den anden halvdel placebo.

* Effekten kan beregnes på mange måder – herunder hvor mange der får symptomer for coronavirus, hvor mange der bliver indlagt, eller hvorvidt forsøgspersonerne udviklede en høj andel af antistoffer.

* Metoden med at tælle antistoffer blev opfundet i 1915 af den britiske epidemiolog og statistiker Major Greenwood og den britiske statistiker George Udny Yule i forbindelse med udvikling kolera- og tyfusvacciner.

* Effekten for Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner er beregnet ved at se på, hvor mange der får symptomer for coronavirus, mens AstraZeneca har beregnet det på flere måder.

* Effekten indeholder altså ikke de eventuelle personer, der er blevet smittet, men ikke har haft symptomer og derfor ikke har opdaget det.

* Pfizer/BioNTech har målt det fra syv dage efter andet stik, mens det for Moderna og AstraZeneca har været efter 14 dage.

* Hos AstraZeneca var der 10.468 forsøgspersoner med i de studier, som vaccinen er blevet godkendt på baggrund af. 5258 personer fik vaccinen. 5210 personer fik placebo.

– I vaccinegruppen var der 64 personer, som fik symptomer for coronavirus og blev testet positive. I placebogruppen var tallet 158.

– Effekten er herefter beregnet ved at holde tallene op mod hinanden, hvilket giver en effekt på 59,5 procent.

* Effekten er altså et resultat af et studie, hvor man har sammenlignet effekten på tværs af to grupper.

* Effekten kan ikke én til én overføres til, hvor effektiv vaccinen vil være, når man ruller den ud i befolkningen.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Pfizer, Moderna, AstraZeneca.

** Man kan ikke sammenligne effekten på tværs af forskellige studier. Vaccinerne er ikke testet på samme gruppe af mennesker.

Link til studie