De forskellige coronavacciner bliver koblet sammen med, hvor høj en effekt de har.
Men hvad dækker det over, når Pfizer/BioNTech og Moderna siger, at deres vacciner har en effekt på omkring 95 procent, mens AstraZenecas er blevet godkendt med en dokumenteret effekt på 59,5 procent.**
Læs mere her:
* En vaccines effekt er den procentvise reduktion af sygdommen for en gruppe vaccinerede mennesker sammenlignet med en gruppe, der ikke er vaccineret.
* Vacciners effekt måles normalt i et studie, hvor man giver den ene halvdel af forsøgspersonerne vaccinen og den anden halvdel placebo.
* Effekten kan beregnes på mange måder – herunder hvor mange der får symptomer for coronavirus, hvor mange der bliver indlagt, eller hvorvidt forsøgspersonerne udviklede en høj andel af antistoffer.
* Metoden med at tælle antistoffer blev opfundet i 1915 af den britiske epidemiolog og statistiker Major Greenwood og den britiske statistiker George Udny Yule i forbindelse med udvikling kolera- og tyfusvacciner.
* Effekten for Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner er beregnet ved at se på, hvor mange der får symptomer for coronavirus, mens AstraZeneca har beregnet det på flere måder.
* Effekten indeholder altså ikke de eventuelle personer, der er blevet smittet, men ikke har haft symptomer og derfor ikke har opdaget det.
* Pfizer/BioNTech har målt det fra syv dage efter andet stik, mens det for Moderna og AstraZeneca har været efter 14 dage.
* Hos AstraZeneca var der 10.468 forsøgspersoner med i de studier, som vaccinen er blevet godkendt på baggrund af. 5258 personer fik vaccinen. 5210 personer fik placebo.
– I vaccinegruppen var der 64 personer, som fik symptomer for coronavirus og blev testet positive. I placebogruppen var tallet 158.
– Effekten er herefter beregnet ved at holde tallene op mod hinanden, hvilket giver en effekt på 59,5 procent.
* Effekten er altså et resultat af et studie, hvor man har sammenlignet effekten på tværs af to grupper.
* Effekten kan ikke én til én overføres til, hvor effektiv vaccinen vil være, når man ruller den ud i befolkningen.
Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Pfizer, Moderna, AstraZeneca.
** Man kan ikke sammenligne effekten på tværs af forskellige studier. Vaccinerne er ikke testet på samme gruppe af mennesker.