FAKTA: Balladen om doping i russisk atletik

Dopingskandalen i russisk atletik har nu ført til, at tre personer er blevet udelukket fra atletik på livstid.

Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, har suspenderet russiske atletikudøvere og det russiske forbund fra alle internationale atletikkonkurrencer.

Det sker som følge af en undersøgelse – lavet af en kommission under antidopingorganisationen Wada. En undersøgelse, hvis resultater indikerer systematisk dopingbrug blandt russiske atletikudøvere. Og svindel med at destruere positive prøver.

Ruslands Antidopingagentur (Rusada) er nu suspenderet af Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

Her følger en kronologisk oversigt over skandalen:

* 3. december 2014: I en dokumentar på den tyske TV-station ARD anklages russisk sport for gennemgribende korruption og for systematisk at dække over positive dopingprøver. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

* 12. december 2014: Gabriel Dolle, direktør for antidoping enheden hos Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, trækker sig fra sin post.

* 16. december 2014: Det internationale antidoping agentur, Wada, nedsætter en kommission på tre mand, der skal undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere Wada-chef Dick Pound.

* 20. januar 2015: Den russiske antidoping myndighed, Rusada, suspenderer fem kapgængere, heriblandt tre olympiske mestre, for brud på dopingreglerne.

* 23. januar 2015: Ruslands landstræner i atletik Valentin Maslakov træder tilbage.

* 30. januar 2015: Yuliya Zaripova, olympisk mester og tidligere verdensmester i 3000 meter forhindringsløb, suspenderes for dopingbrug af Rusada.

* 17. februar 2015: Valentin Balachnitschev træder tilbage som leder for det russiske atletikforbund og afløses af Vadim Zelichenok.

* 16. juli 2015: På grund af dopingundersøgelser trækker Rusland hele kapgang-holdet forud for VM i Beijing i august.

* 2. august 2015: ARD og avisen Sunday Times er i besiddelse af en liste med 12.000 blodværdier fra 5000 løbere. Prøverne er taget ved OL og verdensmesterskaber i perioden 2001 til 2012. Af listen fremgår det, at 800 atleter har blodværdier, der indikerer brug af doping.

* 19. august 2015: Briten Sebastian Coe vælges som ny præsident for det Internationale Atletikforbund, IAAF.

* 4. november 2015: Den tidligere præsident i IAAF Lamine Diack anklages for bestikkelse og hvidvaskning af penge af franske anklagere.

* 5. november 2015: Fem russiske atleter suspenderes efter brug af doping.

* 6. november 2015: Den franske anklager Eliane Houlette anklager Lamine Diack for at have modtaget mere end en million euro (7,46 millioner kroner) for at dække over positive dopingprøver under hans præsidentperiode i IAAF.

* 9. november 2015: En kommission nedsat af Det Internationale Antidoping Agentur, Wada, offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Rapporten anbefaler, at IAAF suspenderer Rusland midlertidigt, og at fem atleter og fem trænere bliver suspenderet på livstid.

* 11. november 2015: Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommenterer for første gang beskyldningerne, og han slår fast, at Rusland skal foretage sin egen efterforskning i sagen. Samtidig kræver Putin, at de skyldige tager ansvar. Putin kræver også, at der samarbejdes åbent med internationale organisationer og forbund. Præsidenten understregede, at eventuelle sanktioner bør være individuelle og ikke kollektive.

* 12. november 2015: Præsidenten for Det Russiske Atletikforbund, Vadim Zelichenok, siger, at russerne har sendt en forklaring til IAAF. Et svar, som i russernes øjne forsøger at bevise de russiske atleters uskyld.

* 13. november 2015: IAAF suspenderer det russiske atletikforbund fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning.

* 14. november 2015: Ruslands Olympiske Komité slår fast, at russerne så hurtigt som muligt vil reformere atletikforbundet, så det lever op til internationale krav. Og dermed sikre, at russiske atletikudøvere kan være med ved OL i 2016.

* 18. November 2015: Ruslands Antidopingagentur (Rusada) suspenderes af Det Internationale Antidopingagentur (Wada) og må derfor ikke deltage i fremtidige Wada-møder.

* 19. november 2015: Ruslands sportsminister, Vitalij Mutko, erklærer sig klar til omgående at indgå et "effektfuldt og samvittighedsfuldt samarbejde" med Wada.

* 26. november 2015: Rusland meddeler, at man accepterer suspenderingen fra al atletik, som IAAF har idømt landets atletikforbund, og at man ikke vil appellere afgørelsen.

* 11. december 2015: IAAF fortæller, at man har sendt en liste med strenge krav til Det Russiske Atletikforbund, som skal overholdes, såfremt Rusland vil have ophævet suspenderingen og igen blive en del af international atletik.

* 17. december 2015: Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

* 22. december 2015: BBC har fået fat i en mail fra IAAF's vicegeneralsekretær, Nick Davies, som viser, at forbundet ville skjule viden om dopede russiske atleter. Samme dag trækker Nick Davies sig fra sin post.

* 25. december 2015: Den russiske verdensmester i vægtløftning Alexei Lovchev bliver udelukket efter at have afleveret en positiv dopingprøve.

* 29. december 2015: Præsidenten for Det Europæiske Atletikforbund, Svein Arne Hansen, siger, at han forventer, OL i Rio bliver uden russiske atleter, da han ikke kan se, at landet kan få rettet op på dopingarbejdet i tide til at få ophævet suspenderingen.

* 7. januar 2016: Den etiske komité i IAAF udelukker tre personer fra sporten på livstid – heriblandt Valentin Balakhnichev, der er tidligere præsident for Det Russiske Atletikforbund, og den tidligere atletiktræner Alexei Melnikov. Den sidste af de tre er Papa Massata Diack, søn af den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack, som også er anklaget i skandalen.

Kilder: dpa, Reuters, AFP.