Fængslede til Sandholm

Foto: Simon Rune Knudsen
29102011 Blovstrød, Allerød, Sandholmlejren, Røde Kors, Asylmodtagecenter
  Foto: Lars Skov
29102011 Blovstrød, Allerød, Sandholmlejren, Røde Kors, Asylmodtagecenter Foto: Lars Skov © Lars Skov

Kriminalforsorgens institution Ellebæk, der ligger i Sandholmlejren mellem Allerød og Birkerød, skal i fremtiden modtage varetægtsfængslede fra Københavnske fængsler. Det vil sker, når der er pladsmangel i hovedstadens arresthuse, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Politikere i Allerød har længe kæmpet imod beslutningen, da de ikke ønsker et fængsel i kommunen, men med en tilladelse fra Natur- og Miljøklagenævnet er slaget nu tabt. Det erkender Allerøds borgmester Jørgen Johansen (K)

– Det må vi acceptere. Vi har været imod, fordi det nu kan betragtes som et fængsel, og vi er bange for, hvad det kan videreudvikle sig til, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Kun ved at prøve afgørelsen gennem en retssag kan Allerøds politikere ændre Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse. Det har borgmesteren dog ikke i sinde.

– Rettens vej er den eneste vej på det her tidspunkt, men vi bruger kommunens penge, som var de vores egne, og jeg mener, at det ville være at skyde over mål at gå ind i en retssag, som vi sandsynligvis ville tabe, siger han.

Det er heller ikke nyt, at der kommer varetægtsfængslede arrestanter i Ellebæk.

– Vi har før husets almindelige varetægtsfængslede ved for eksempel rydningen af Ungdomshuset i København, siger Lars Rau Brysting, der er vicefængselsinspektør ved Københavns Fængsler og chef for Institutionen Ellebæk.

Han mener ikke, at lokalbefolkningen vil mærke en negativ forskel efter den permanente tilladelse.

– Jeg tror ikke, at beboere og det omkringliggende samfund vil kunne mærke en forskel, hvis og når vi får varetægtsarrestanter. Dette vil naturligvis ske i en styret proces, så der tages hensyn til de sikkerhedsmæssige forhold og til lokalsamfundet, siger han til Frederiksborg Amts Avis.