Fællesskab får gylden håndboldgeneration til at blomstre

Spillerne på håndboldlandsholdet fremhæver igen og igen, hvor godt de har det med hinanden uden for banen.

Mathias Gidsel (i midten) er en af de nye stjerner, der problemfrit er blevet sluset ind blandt rutinerede kræfter som Mikkel Hansen og Rasmus Lauge på håndboldlandsholdet.

Mathias Gidsel (i midten) er en af de nye stjerner, der problemfrit er blevet sluset ind blandt rutinerede kræfter som Mikkel Hansen og Rasmus Lauge på håndboldlandsholdet.

Der gik 44 år mellem første og anden gang, det mandlige danske håndboldlandshold spillede sig i VM-finalen. De seneste 12 år er det sket fem gange.

Den bemærkelsesværdige statistisk fortæller både historien om, at dansk håndbold ikke skal tage det for givet at tilhøre den absolutte elite, og om at Danmark lige nu har ramt en historisk guldåre.

Hvis Frankrig bliver slået i finalen søndag aften, bliver Danmark den første nation, der vinder VM-guld i herrehåndbold tre gange på stribe.

– Vi har en gylden generation, konstaterer Rasmus Lauge.

– Det er en fantastisk gruppe både på og uden for banen, lyder det fra Mikkel Hansen.

De to udsagn rummer ifølge de to veteraner en stor del af forklaringen på den danske succes i disse år.

For det første har dansk håndbold fremavlet en stribe spillere i verdensklasse. For det andet har landsholdet skabt en kultur, hvor spillerne føler sig hjemme.

– Bare siden finalen i 2019 er der stille og roligt poppet nye navne op, der har tilføjet holdet noget ungdommelig gåpåmod og klasse. Det har vi fået mikset sindssygt godt ind, forklarer Lauge.

– Vi har det simpelthen pissegodt med hinanden. Når man ved det, er det en rigtig hyggelig måned at møde ind til. Det er bare en fornøjelse, og det er en af grundene til, at jeg på trods af min lægskade kæmpede videre for at være en del af holdet, siger han.

Mikkel Hansen forsømmer heller aldrig en lejlighed til at fremhæve spillernes relation uden for håndboldbanen.

– Alle har set vores niveau på banen, men der er ingen tvivl om, at nøglen også ligger i, at vi har det godt sammen. Vi er dygtige til at være sammen. Sådan en måned er lang tid, og det er meget intenst, siger Hansen.

Danmark møder søndag aften Frankrig i VM-finalen i Stockholm. Kampen begynder klokken 21.

/ritzau/