EU vil sikre hurtigt internet til alle

EU-Kommisionen vil med et nyt forslag sikre hurtigt internet til alle områder af EU. Udkantsområder må ikke glemmes i digitaliseringsprocessen, lyder det.

Foto: Katarina Sundelin
Ved at deltage i konkurrencer på nettet risikerer man at blive udsat for mange reklamemails, viser test.
Ved at deltage i konkurrencer på nettet risikerer man at blive udsat for mange reklamemails, viser test.

I fremtiden skal alle lige fra skotter i højlandet over vestjyder til østeuropæere langt ude på landet kunne være online.

Sådan lyder budskabet fra EU-Kommisionen, der med et nyt forslag vil sikre, at alle områder af Europa har adgang til højhastighedsinternet.

– Hurtigt bredbånd er digital ilt, der er afgørende for Europas velstand og velfærd. Disse foranstaltninger vil bidrage til at sikre, at europæerne får det førsteklasses internet, de forventer og fortjener, så de kan få adgang til det indhold og de tjenester, de ønsker, siger EU-kommissær for digitalisering, Neelie Kroes.

Forslaget skal ses i sammenhæng med EU's mål om, at alle borgere i 2020 skal have adgang til minimum 30mb internetforbindelse. I øjeblikket har kun en tredjedel af Europas borgere adgang til bredbånd.

– Én million job kan afhænge af succes på dette områder, siger Neelie Kroes.

Forslaget fra EU-Kommisionen består af tre dele.

Først skal forslaget sikre, at der på tværs af de europæiske landegrænser gælder ens regler for regulering af adgang til såkaldt Next Generation Access (NGA), som er en ny meget hurtig internetadgang.

Derudover foreslår kommissionen, at EU laver en strategi for, hvordan man fra 2013 kan frigøre eksisterende analoge signaler, der bliver brugt til TV og radio.

Og endelig vil kommissionen komme med forslag til, hvordan medlemslande kan sikre offentlig og privat investering i højhastighedsinternet og samtidig holde omkostningerne nede.

Tal fra EU viser, at Danmark per januar 2010 er det land i EU med flest højhastigheds-internetforbindelser per 100 indbyggere.