Han blev som 29-årig opstillet som spidskandidat for Fremskridtspartiet og blev valgt til byrådet fra 1974.
– Vi fik i 1968/69 en borgerlig regering efter mange år med Socialdemokraterne ved roret. Jeg var borgerlig og blev meget frustreret over regeringens resultater. Den gjorde reelt ingen forskel. Som mange andre borgerlige vælgere syntes jeg, at der intet skete, siger Hans Barlach og fortsætter:
– Så kom Glistrup frem i 72/73. Hans sagde mange rigtige ting, som vi gik og tænkte. Han sagde også meget vrøvl. Men han var ligesom fornyer, og det virkede som om, at han i alt fald kunne gøre en forskel.
Rabalder
Hans Barlach repræsenterede Fremskridtspartiet i byrådet i to perioder – otte år – indtil han i 1982 skiftede til de Konservative. Det skete samtidig med, at den konservative Knud Erik Ullerichs blev valgt som borgmester.
– De otte år i Fremskridtspartiet var ikke andet end rabalder og ballade. Jeg betragter mig selv som et ordentligt og redeligt menneske, så det var et spørgsmål om, hvor længe jeg kunne stå model til det. Politikken var ved at blive outreret i forhold til, hvad jeg syntes og mente, siger Hans Barlach.
Han var fra 1978 til 1990 formand for Teknik- og Miljøudvalget.
Den 1. januar 2006 tiltrådte han valg som borgmester med støtte fra Socialdemokraterne, SF og Radikale og tog afsked med jobbet som afdelingsleder i et stort el-firma. Dermed blev René Milo, dengang Venstremand, væltet,
– Jeg havde et udmærket samarbejde med René i otte år, og jeg har aldrig forstået, at han glemte, at jeg gjorde ham til borgmester i 1994, hvor jeg selv kunne have fået posten, men valgte at beholde mit gode job. Men så kom DF ind, og vi røg ud i kulden og fik ingen viceborgmesterpost. Jeg havde aldrig gjort det, hvis han ikke havde lavet det nummer.
Mere idealistiske
Da Hans Barlach kom i byrådet i 1974, var det noget helt andet at være byrådsmedlem end i dag.
– Vi fik ingen penge, men diæter. Det var mere af idealistiske end økonomiske årsager vi gik ind i byrådsarbejdet, og vi brugte mere tid. Der var ingen delegationspolitik. Nu er det blevet nemmere, men også meget mere komplekst, fortæller Hans Barlach:
– Dengang spiste vi efter byrådsmøderne, og klokken blev tit henad kl. 22-24 afhængig af, hvor længe mødet varede. Halvdelen blev bagefter for at drikke og spille kort, og nogle gik derefter i byen. Jeg havde ikke tid til det der, for jeg skulle op kl. 6 næste morgen.
Hans Barlach har – inklusive ham selv – oplevet fire borgmestre og sidder nu under den femte.
Ud af kulisserne
Han lægger ikke skjul på, at han bedste kan lide at arbejde i kulisserne, men at han nok må vænne sig til at komme ud af den rolle.
– Vi må nu udfylde en del af oppositionsrollen og i mine øjne i konservativ retning. Så jeg må tage ordet, hvis det ikke går den vej, siger Hans Barlach og tilføjer om erhvervspolitikken:
– Venstre talte om vækst og fremgang lige efter valget. Vi skal nu have en ny erhvervspolitik, som erhvervsfolk laver. Den nuværende politik er ikke udarbejdet hverken af politikere eller embedsmænd, men også af erhvervsfolk – medlemmer af Greve Erhverv og Erhvervscentrets bestyrelse – som må føle sig stødt over, at man undsiger det, de har lavet. Jeg er enig i, at der skal være vækst og fremgang i Greve Kommune, som da også er den eneste kommune i regionen, der har haft beskæftigelsesfremgang under krisen. Det er da fint, hvis man kan gøre det bedre, men man skal ikke bare smide det beskidte vand, der ikke var så urent, som man troede, væk.
– Engang imellem skal man nok stikke fingrene i jorden. Det gør de ikke. De buldrer bare derudad.
Har altid sparet
Om det kommende budget, siger han:
– Næste år skal Greve Kommune også spare for at få budgettet til at hænge sammen. Jeg har nu i 40 år aldrig været med til at lægge budget, uden at vi skulle spare. Det har været udgangspunktet i alle 40 år, så der er intet nyt under solen. Sådan er det, også i min borgmestertid blev der også sparet. På otte år cirka 500 mio. kr. og øget kassen fra minus 10-20 mio. kr. til 250 mio. kr. og gået fra en 20. plads som billigste skattekommune til en 3. plads. Det er resultater, der tæller. Jeg er rimelig stolt af min tid som borgmester, men har også gjort det sammen med hæderlige og ordentlige mennesker, som har bakket op om det.
Fremtiden
Om sin egen politiske fremtid, siger Hans Barlach, der fylder 70 år den 5. juli:
– Jeg bliver ved, så længe jeg er rask for at råbe op, hvis de økonomiske resultater, vi har skabt, bliver ødelagt. Det ville ikke være til at bære, for det har ikke været nemt!
I anledning af 40 års-jubilæet inviterer Greve Byråd til reception i kantinen på Greve Rådhus tirsdag den 1. april fra kl. 15-17.