Et langt liv i landbrugets tjeneste

Tidligere vicepræsident i Landbrugsraadet, gårdejer Bent Sloth, fylder den 5. februar år 90 år efter et langt arbejdsliv i landbruget og dets organisationer.

Tidlige vicepræsident i Landbrugsraadet, gårdejer Bent Sloth, fylder 5. februar 90 år. Han vil gerne huskes som en, der nåede langt, selv om han ikke var født med en sølvske i munden. (Privatfoto).

Tidlige vicepræsident i Landbrugsraadet, gårdejer Bent Sloth, fylder 5. februar 90 år. Han vil gerne huskes som en, der nåede langt, selv om han ikke var født med en sølvske i munden. (Privatfoto).

En markant skikkelse i dansk svinebrug i mange år, tidligere vicepræsident i Landbrugsraadet, gårdejer Bent Sloth, fylder den 5. februar 90 år.

Landbruget har han forlængst lagt bag sig. Men som han sagde, da han udgav sine erindringer for nogle år tilbage, så ville han gerne med dem vise andre, at man kan nå sine mål, selv når man måske ikke har den længste uddannelse eller mange penge.

I 13 år sad han med faglig indsigt og politisk tæft i toppen af Danske Slagterier, heraf de 12 som bestyrelsesformand.

Her styrede han branchen gennem store strukturændringer gennem 80'erne og 90'erne med slagterilukninger og fusioner.

Bent Sloth voksede op i Hou ved Hals i Vendsyssel i et mindre landmandshjem med små midler og sparsom skolegang, fordi tyskerne under krigen lagde beslag på skolen.

At han ville være selvstændig landmand, var han aldrig i tvivl om.

Efter 12 år som bestyrerpar sammen med hustruen, Birgitte, slog de sig i 1967 ned på egen svinefarm i Agersted ved Dronninglund. Gården drev han i 33 år frem til år 2000.

Som ung mand var han aktiv gymnastikleder, indtil bestyrelsesposter inden for landbruget satte fuld gang i en travl karriere som organisationsmand. Blandt andet var han i en årrække formand for Landsudvalget for Svin.

Han var også frontfigur i Landbrugsraadet, hvor han i seks år var vicepræsident og udadtil tegnede svinebranchen i medierne.

Da gården blev solgt, flyttede han og hustruen til Hals ved Limfjorden, hvor de byggede hus og gik ind i lokalsamfundet med krum hals.

Her var han i 14 år formand for det lokale menighedsråd og bidrog til bogen "For folkekirkens skyld" om behovet for reformer i folkekirken.

I dag, langt oppe i årene, spiller han, når den fælles husholdning og opgaverne derhjemme samt vejret tillader det, golf samt lejlighedsvis billard om fredagen.

/ritzau/