
Hvis du lige er blevet gift? så vil vi først og fremmest ønske dig et stort tillykke. Starten på et ægteskab er altid en spændende periode, hvor man skal vende sig til at være mand og kone. Med ægteskabet kommer der mange forandringer og mange ting i ens liv bliver anderledes. Det gør de blandt andet fordi, at man rykker ind i en ny periode i sit liv, hvor man gerne vil tage nye skridt. I forbindelse med ægteskabet kan man blandt andet få lyst eksempelvis at flytte i hus eller få børn og der er overordnet mange nye valg man skal forholde sig til. Mange af valgene er også praktiske og kan være meget krævende. Disse vil vi tale mere om nedenfor, med særlig fokus på huskøb og særeje.
Fælles køb af bolig
Er I nået til det punkt i jeres forhold hvor I ønsker at købe en bolig sammen, er der flere faktorer som I sammen skal afstemme. Først og fremmest skal I sammen finde ud af hvor meget I har mulighed for at låne til et hus eller lejlighed. Her vil banken kigge på jeres fælles indkomst og overordnet økonomi for at afgøre hvilket beløb der ville være passende til netop jer.
Ved I allerede i starten, at boligkøbsprocessen kræver mere end I kan overskue, kan I vælge at få hjælp af en køberrådgiver. En køberrådgiver kan hjælpe jer med at løse den juridiske del af et køb, som ofte er det mange har svært ved at sætte sig ind i selv. Køberrådgivning med prisforhandling er altså et populært valg blandt mange huskøbere, da man på den måde kommer nemt og sikkert igennem hele købsforløbet.
Før I kontakter en køberrådgiver, skal I dog allerede have fundet et hus som potentielt kunne blive jeres. Dette kan I gøre ved at sætte jer ned sammen og finde ud af hvad der er vigtigt for jer i forbindelse med beliggenhed, tilstand, type m.m.
Har i snakket om særeje?
Et kedeligt emne som mange nygifte ikke har lyst til at tale om, er særeje. Særeje er noget I kan vælge at indføre, hvis I ikke har lyst til at indgå i en automatisk delingsformue. Det forholder sig nemlig således, at man efter at være blevet gift, automatisk deler alle ens værdier med hinanden. Ejer man noget som man ikke har lyst til at dele ved en eventuel skilsmisse eller dødsfald, skal man gøre det til særeje.
Mange ægtepar har svært ved at tale om særeje, fordi de føler, at kærligheden bliver gjort op i kroner og øre, men det er alligevel vigtigt, at man får det gjort. Der findes tre forskellige typer: skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje og kombinationssæreje. Hvad der passer til jeres ægteskab eller om I overhovedet skal have en ægtepar om særeje, bør I afstemme sammen.