Embedsmanden fik nationalscenen på ret kurs

Han kan drive en offentlig administration og gik fra være embedsmand til at blive teaterchef på Det Kongelige Teater. Erik Jacobsen fylder 70 år 24. april.

Han kan drive en offentlig administration og gik fra være embedsmand til at blive teaterchef på Det Kongelige Teater. Erik Jacobsen fylder 70 år 24. april.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Han har haft en række poster som højtstående embedsmand i flere ministerier og har været administrerende direktør i Københavns Kommune, så han kan kunsten at drive en offentlig administration.

Men det var måske lidt en overraskelse, da han i 2008 gik fra at være departementschef i Miljøministeriet til en stilling som teaterchef på Det Kongelige Teater.

Erik Jacobsen, der 24. april fylder 70 år, fik seks år på posten som teaterchef.

En stilling, han selv beskrev som en drømmestilling i spændingsfeltet mellem det økonomisk/styringsmæssige og det kunstnerisk/kreative.

Han fik anerkendelse for at få teaterets økonomi på ret kurs, blandt andet med hjælp fra flere fyringsrunder. Men efter seks år på posten blev han selv fyret, da teaterets bestyrelse ville have en mere kunstnerisk profil i spidsen.

Forskellige tider kræver forskellige kompetencer, særligt på ledelsesniveau, sagde teaterets formand, Stine Bosse.

– Det blev min opgave at få tingene til at hænge sammen i svære tider. Vi fik arbejdet os ud af krisen, og teatret kan se lyst på fremtiden, sagde Erik Jacobsen i forbindelse med sin fratræden.

Erik Jacobsen kom til nationalscenen fra en stilling som departementschef i Miljøministeriet. Forinden havde han fem år som administrerende direktør i Københavns Kommune og syv år som departementschef i Kulturministeriet.

Tidligere havde han forskellige stillinger i Finansministeriet igennem 12 år, heraf de sidste to år som afdelingschef.

Efter sin afgang fra Det Kongelige Teater har Erik Jacobsen haft en karriere som bestyrelsesmedlem og ledelseskonsulent med opgaver inden for kultur, turisme og offentlig forvaltning.

Han er fortsat blandt andet bestyrelsesformand for kunstcenteret Copenhagen Contemporary på Refshaleøen i København og medlem af bestyrelsen i Kunstmuseum Brandts i Odense og Dansk Kulturinstitut.

Erik Jacobsen er gift med Marianne Høgh Rasmussen. Sammen har de to døtre.

/ritzau/