Aktiv dødshjælp, kortere folkeskoledage, flygtninge. Emnerne og dilemmaerne var mange, da Vordingborg Ungdomsskole og 10. klasse i sidste uge havde besøg af ungdomspolitikere i anledning af det landsdækkende Skolevalg 2017, hvor eleverne skal blive klogere på politik i form af 20 mærkesager.
Skal vi have flere flygtninge til Danmark? Skal afgifter på elbiler fjernes? Hvad med lovliggørelse af aktiv dødshjælp? Skal unge under 25 kunne få gratis psykologhjælp? Bør de rige betale mere i skat? Er det klogt at have niveauopdelte folkeskoleklasser?
Vordingborg Ungdomsskole og 10. klasse havde sidste onsdag inviteret ungdomspartier til paneldebat for at høre partiernes holdninger til en række politiske mærkesager, hvor eleverne stillede spørgsmålene. Ikke alle partier havde mulighed for at deltage, men repræsenteret var Alternativet, Liberal Alliance, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti.
De unge politikere fik deres sag for, for de havde kun få minutter til at komme omkring de ofte svære spørgsmål.
Forrige søndag udskrev statsministeren Skolevalg 2017, og de seneste uger har de ældste klasser på mere end 600 skoler landet over – svarende til cirka 63.000 elever – arbejdet med 20 politiske mærkesager lige fra hårdere straffe for vold og overgreb over atomkraft til afskaffelse af topskatten. Eleverne får valgkort og stemmesedler, så de på autentisk vis selv kan gå til valgurnerne og stemmeboksene 2. februar.
Mere blod på tanden
Ifølge eleverne selv er Skolevalg noget, der sætter tankerne i gang og rykker tidligere ståsteder.
– Jeg vil stemme på noget helt andet, end jeg troede, jeg ellers ville gøre. Og det er sjovt så meget, man bliver meget påvirket af sine forældre, siger 14-årige Steffen Bagger fra Kastrup fra 7. klasse, der som medlem af elevrådet på Gåsetårnsskolens Iselinge-afdeling var inviteret med til debat.
– Skolevalg giver blod på tanden, og det er spændende at arbejde med – men jeg ville have elsket noget mere debat, påpeger han.
Selv er han i tvivl om, hvorvidt peberspray skal være lovlig, hvilket er blandt dette Skolevalgs 20 mærkesager.
– Selvforsvar giver god mening, men der er også fare for varig skade. Men jeg har gjort op med mig selv, at jeg ikke går ind for det, siger Steffen Bagger.
– Det er svært at tage stilling til aktiv dødshjælp. Der kan ligge et socialt pres, så en person føler, det er bedre, hvis man får sprøjten, siger 17-årige Rasmus Olsen fra Mern, der går i 10. klasse. Han mener samtidig ikke, man bør niveauopdele skoleklasser.
– Det går ud over det sociale og kan måske ødelægge selvværdet hos nogle, vurderer han.
Også 16-årige Marie Henriksen fra Langebæk er stødt på dilemmaer.
– Hårdere straffe for vold og overgreb er også svær. Man får nok ikke bedre mennesker af at isolere dem fra omverdenen, og omvendt vil man heller ikke have en voldsmand til at gå frit omkring, siger hun.
Alle var dog stensikre på, at uddannelsesloftet er en dårlig idé, selvom det ikke er blandt mærkesagerne.
– Man bør have flere chancer for at finde ud af, hvad man vil, lyder det fra de tre elever, som er klar til sætte kryds på torsdag.