Elever dropper mandage

Foto: Lars_Skov
17122014 Hillerød, Frederiksborg Gynmasium, Kantinen, Kaffemaskinen, Peter Kuhlmann
  Foto: Lars Skov
17122014 Hillerød, Frederiksborg Gynmasium, Kantinen, Kaffemaskinen, Peter Kuhlmann Foto: Lars Skov Lars_Skov

(Artiklen er præciseret):

Fraværet i en 1.g. klasse på Frederiksborg Gymnasium & HF er næsten dobbelt så højt på mandage som på onsdage. Det viser en måling over fem uger, skriver Frederiksborg Amts Avis. Forklaringen ligger lige for. Mange af eleverne er ofte trætte efter en weekend med fest og farver fredag og lørdag og lektier sent søndag aften. Kan eleverne ikke selv finde det rigtige leje mellem skole og fritid, så må forældrene træde mere i karakter over for deres børn, mener rektor på Frederiksborg Gymnasium & HF, Peter Kuhlman.

– Det ville være rart, hvis forældrene levede mere med i deres børns liv, stillede lidt flere krav og satte flere begrænsninger, så eleverne ikke ender med at sidder til langt ud på søndag nat for at lave deres afleveringer, siger Peter Kuhlman.

Det løser dog ikke nødvendigvis problemet, at eleverne formår at møde op i skole om mandagen, og problemet begrænser sig heller ikke til 1.g.

Trætheden om mandagen kan i følge Sundhedsstyrelsen forbindes til weekendens alkoholvaner. Mange af de fremmødte har tilmed sværere ved at lære om mandagen. En opgørelse fra Sundhedsstyrelsen har i 2011 vist, at 25 procent af de danske gymnasieelever inden for den seneste måned havde oplevet forringet indlæring om mandagen som følge af weekendens fester.

Netop festerne ser mange elever ellers som en vigtig ingrediens i det sociale liv på gymnasiet, men der er grænser for morskaben, mener rektor Peter Kuhlman.

– Det er hårdt arbejde at ændre på en ungdomskultur, men vi skal have gjort op med det fordummende ideal, at man hygger sig bedst ved at drikke sammen, siger Peter Kuhlman.

Et citat er fjernet fra denne artikel.