EL: Rystende at regeringen stjæler fra DSB

Enhedslisten vil kræve besparelsen på 300 millioner kroner fra DSB fjernet fra finansloven.

– Det synes vi fandeme ikke er nogen ret god idé. Vi er faktisk lidt chokerede over det, må jeg indrømme.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, efter han ved selvsyn har kunnet konstatere, at regeringen planlægger at spare 308,5 millioner kroner på de årlige betalinger til DSB.

– Jeg kan slet ikke forstå det. Det er i den grad en forringelse af den kollektive trafik, konstaterer Henning Hyllested over for Ritzau.

Han påpeger, at besparelsen, som indgår i regeringen finanslovforslag, oprindeligt stammer fra den tidligere VK-regering.

– Sidste år var vi med til at tilbageføre det beløb på 300 millioner kroner, som den gamle regering havde stjålet fra DSB. Og så kommer de gudhjælpemig nu og vil stjæle dem igen fra næste år. Det er helt håbløst, mener Henning Hyllested.

Trafikordføreren fremhæver, at DSB i første halvår havde et underskud på 125 millioner kroner før skat, og at regeringen har pålagt virksomheden at spare en milliard kroner over de kommende år.

Men med den planlagte nedskæring på finansloven mener Henning Hyllested, at regeringen fjerner DSB's incitament for selv at finde besparelser.

– Hvor skal DSB effektivisere? Hver gang de finder fem millioner, så kommer regeringen og stjæler dem fra kontraktbetalingen.

– DSB er i forvejen i store økonomiske vanskeligheder. De har et stort underskud, og så kan man ikke oveni knalde dem for 300 millioner. Så bringer man DSB helt ud på randen af sammenbrud, mener trafikordføreren.

Henning Hyllested fortæller, at Enhedslisten vil kræve besparelsen fjernet, hvis den skal indgå aftale om en finanslov med regeringen.

– Jeg har også en forhåbning om, at vi kan komme igennem med det. Vi har hidtil haft en opfattelse af, at regeringen gerne vil være med til at styrke DSB, og jeg har heller ikke fået andet at vide af Henrik Dam (Kristensen, transportminister, red.), siger han.