EL kræver bæredygtighedskommission

En bæredygtighedskommission skal anbefale dansk omstilling til grøn økonomi, kræver Enhedslisten

Der skal skabes en bæredygtighedskommission, som skal afklare, hvordan Danmark omstiller sig til en grøn økonomi. Desuden skal væksten måles ved andet end bruttonationalproduktet, BNP.

Det kræver Enhedslisten ved sit sommergruppemøde på 3F's kursus- og konferencecenter Smålandshavet i sydsjællandske Karrebæksminde.

– Der er behov for et grundlæggende opgør med den måde, vi tænker og planlægger vores økonomi på. Klima- og ressourcespørgsmål skal indgå på samme niveau som for eksempel betalingsbalancen og udviklingen i BNP, siger gruppeformand Per Clausen.

Grøn omstilling blev ifølge ham fastslået ved klimatopmødet i Rio de Janeiro, ligesom synspunktet støttes af progressive erhvervsledere. En bæredygtighedskommission skal afklare, hvad grøn omstilling indebærer, forklarer han.

– Hidtil har vi produceret og forbrugt ud fra en forestilling om, at jordens ressourcer var uendelige, og at økosystemet kunne absorbere ubegrænsede mængder affald, siger Per Clausen.

Danmark skal sænk ressourceforbruget, så vi i 2030 kun belaster miljøet med en fjerdedel af niveauet nu. Derfor skal boliger bygges anderledes, og fødevarer skal dyrkes anderledes.