Ekspert: S-kronik strider mod kerneværdier

Socialdemokraterne forsvarer, at kerneværdier som fordelingspolitikken er skubbet til side, mener professor.

Det er i strid med gamle socialdemokratiske værdier, når partiet vil prioritere at skabe "en veluddannet befolkning" frem for "at omfordele økonomisk fra rig til fattig".

Det mener professor i historie Claus Bryld, der blandt andet er forfatter til bogen "Den socialdemokratiske idéarv", efter at fire ledende socialdemokrater har præsenteret partiets nye projekt.

– Det er en mærkelig udmelding. Fordelingskampen er en virkelig gammel socialdemokratisk mærkesag. Men det er jo ikke tilfældigt og hænger nok sammen med den økonomiske politik, som de ønsker at føre, siger Claus Bryld.

Det er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, finansminister Bjarne Corydon, boligminister Carsten Hansen og gruppeformand Henrik Sass Larsen, der står bag kronikken i Politiken mandag.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde i forrige uge, varsler firkløveret fokus på uddannelsessystemet i et forsøg på at skabe "den dygtigste generation nogensinde".

Tilsammen skal det nye politiske projekt munde ud i "den største sociale omvæltning set i generationer", hedder det.

– Når partiets fokus går fra fordelingspolitikken til uddannelse, så skal det legitimeres, og så vælger man at tale om den største sociale omvæltning set i generationer, siger Claus Bryld.

– Men det er vildt overdrevet. Det er en udpræget retorisk formulering, som lover mere, end den kan holde.

Spørgsmål: Hvad fortæller kronikken om S i dag kontra partiet historisk set?

– Det her adskiller sig meget fra deres partiprogram, hvor de slår meget på lige muligheder for alle og fordelingspolitikken. Men i forhold til de udspil, vi ser komme fra partiet i dag, er der ikke noget nyt, siger Claus Bryld.

Socialdemokraterne vil over de kommende år fremlægge "et hav" af lovforslag, der skal følge op på tankerne i kronikken.

Regeringspartiet vil blandt andet sikre fri og lige adgang til sundhedsvæsnet og regulere den finansielle sektor hårdere.