Ekspert: Konservative foretrækker Ed

Den konservative-ledede koalitionsregering i Storbritannien gnider sig hænderne over valget af lillebror Ed Miliband som Labour-leder, vurderer ekspert.

Der bliver nok skålet en lille smule hos De Konservative og Liberaldemokraterne i Storbritannien, efter at David Miliband lørdag tabte kampen om magten i Labour til lillebror Ed Miliband.

Et Labour med storebroren i spidsen var nemlig mere frygtet, vurderer lektor på Aarhus Universitet med speciale i britisk politisk historie, Michael Bøss.

– Der kan være vælgere, som ville have overvejet at stemme på et David Miliband-ledet Labour, der nu mere hælder til Liberaldemokraterne, siger Michael Bøss, som peger på, at Ed Miliband har en mere venstreorienteret linje.

Den stil vil ifølge Michael Bøss givetvis også betyde, at det er mindre sandsynligt, at Liberaldemokraterne, som i dag danner regeringskoalition med De Konservative, vil pege på Labour, hvis koalitionen bryder sammen.

Til gengæld har hans venstredrejede linje givet udslaget i kampen om formandsposten i Labour. Især fagforeningerne var trætte af New Labour, som oprindeligt var Tony Blairs projekt, lyder det.

– Der var mange dele af partiet, som var skeptisk især i de senere år overfor New Labours linje, så man kan sige, at selv om det ikke er kolossalt store forskelle, så markerer et Labour med Ed Miliband en mere venstreorienteret linje, siger Michael Bøss, der selv er overrasket over, at lillebroren løb af med sejren.

Den konservativt ledede regering har bebudet store nedskæringer, og her vil Ed Miliband ifølge Michael Bøss repræsentere en mere traditionel fløj, som vil investere sig ud af krisen. På den måde bliver der større afstand mellem Labour og De Konservative, vurderer han.

Michael Bøss forventer dog ikke, at valget af Ed Miliband vil splitte selve Labour i to. Brødene vil trække partiet i hver sin retning, men de kan arbejde sammen, lyder vurderingen.