Ekspert: Kamphelikoptere mod Gaddafi er ok

For at styrke Nato-indsatsen mod Gaddafi-regimet vil Frankrig og Storbritannien indsætte helikoptere.

Når Frankrig og formentlig også Storbritannien vil indsætte kamphelikoptere i Natos krig i Libyen, så er det ikke i sig selv i strid med FN-resolutionen.

Det siger lektor Peter Viggo Jabobsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og ekspert i sikkerheds- og forsvarspolitik.

– Det afgørende er, hvordan helikopterne bliver brugt. Bliver de brugt for at håndhæve flyveforbudszonen og indsatser ligesom F-16 flyene, så er det ikke i strid med FN, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han mener, at helikopterne nok er mere velegnede til at ramme mål som f.eks. kampvogne, fordi de flyver langsommere og kan gå ned i lavere højde, og måske bliver de sat ind for at aflaste mandskabet i F-16-flyene, som har været i gang længe.

– Men jeg kan ikke sige, hvad de militærstrategiske begrundelser er, siger han.

Danmark vil ikke sende kamphelikoptere ind i krigen. Det har regeringen ingen planer om, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) i en skriftlig meddelelse til jp.dk.

Peter Viggo Jakobsen siger dog, at det kan være led i en psykologisk krigsførelse mod Gadaffis styrker.

– Med helikopterne sender man et signal om, at nu bliver skruen strammet, siger han.

Sikkerhedseksperten mener ikke, at helikopterne fra Frankrig og Storbritannien ændrer på sammenholdet i Nato-alliancen.

– Frankrig, Storbritannnien og Danmark har hele tiden været mest markante i krigsindsatsen. Den situation og den uenighed i forhold til andre i alliancen ændres ikke, men bekræftes af helikopterindsatsen, siger Peter Viggo Jakobsen.