Drop sprut og smøger og få fire ekstra år

En undersøgelse viser, at middellevetiden i Hillerød ville stige med fire år, hvis der ikke blev røget og drukket

Foto: Tim Panduro

Et liv uden smøger og alkohol kan veksles til fire år på levetiden for den gennemsnitlige hillerødaner.

Det viser – noget forenklet – en undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsens mål er at kortlægge, hvor stor indflydelse de usunde vaner har på levetiden i de danske kommuner. Derfor har man kigget på middellevetiden – den tid, en nul-årig kan forvente at have til gode inden graven kalder – og derefter renset tallet for dødsårsager, der typisk relaterer sig til rygning og druk.

For hillerødanerne ligger forskellen på 3,9 år. I forvejen ligger byens borgere nogenlunde lunt, når det handler om at hindre manden med leen i at aflægge visit i utide.

Middellevetiden er 80,1 år. Det er et år længere end landsgennemsnittet og rækker til en placering som den 18. mest levedygtige kommune. Renset for dødsfald forårsaget af druk og røg er den forventede levetid 84 år – det rækker til en 19. plads på den "rensede" liste.

Selv om Hillerød ligger nogenlunde pænt, kan man alligevel kigge med misundelse over flere af kommunegrænserne. Både Allerød, Hørsholm og Furesø har højere middellevetid end Hillerød.

Formanden for social- og sundhedsudvalget Christina Thorholm finder undersøgelsen interessant og sammenligner den med en opgørelse over hillerødanernes vaner, der netop er blevet præsenteret for udvalget.

"Vi gør en indsats for både at begrænse rygning og alkohol, selv om vi har et af landets laveste forebyggelsesbudgetter. Og faktisk har det vist sig, at andelen af hjem med børn, hvor der ryges, er faldet fra otte til to procent siden 2010," siger Christina Thorholm, der også peger på, at den gennemsnitlige debutalder for alkoholindtag er steget med et år.

"Det skyldes blandt andet en indsats fra vores ssp-medarbejdere, der forsøger at skabe en forståelse for, at de andre unge ikke nødvendigvis drikker og ryger så meget, som man tror."