Downs syndrom på vej mod udryddelse

I 2008 blev der kun født 26 børn i Danmark med Downs Syndrom. Det er en logisk følge af tilbuddet om screening af alle gravide. Udviklingen møder også kritik.

Sidste år kom kun 26 børn til verden i Danmark med diagnosen Downs syndrom.

Årsagen er den landsdækkende screening af fostre for det, der også kendes som mongolisme.

Da screeningen blev indført som et tilbud til alle gravide i 2004, faldt antallet af fødte Downs-børn til det halve.

Siden er antallet blevet ved med at falde, og der er udsigt til endnu færre børn med mongolisme i fremtiden, skriver avisen 24 timer.

I øjeblikket foretages der nemlig forsøg på flere hospitaler, som skal gøre diagnostikken af fostrene endnu mere præcis. Så præcis, at stort set alle tilfælde vil kunne opdages.

Brita Mannick Laursen, formand for Landsforeningen Downs Syndrom, er forfærdet over udviklingen.

– Der bliver brugt kæmpemæssige ressourcer hver eneste dag på at drive klapjagt på mennesker med Downs syndrom. Det er meget diskriminerende, siger formanden, som selv har en datter på seks år med mongolisme.

I landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, er formand Sytter Kristensen også ærgerlig over, at der nu fødes så få børn med Downs syndrom.

Ifølge formanden fjerner man en gruppe borgere, "som i stor udstrækning har været ambassadører for de udviklingshæmmede".

Afdelingslæge Peter Saugmann-Jensen i Sundhedsstyrelsen har ingen holdning til de stadig færre tilfælde af nyfødte med Downs Syndrom.

– At kvinderne har muligheden for at træffe et valg, er afgørende, siger han.