Domstol godkender henrettelse af retarderet

Dødsdømt mentalt retarderet fange i Texas slipper ikke for henrettelse har den amerikanske højesteret afgjort.

I USA har Højesteret banet vejen for henrettelsen af en fange på dødsgangen i Texas, selv om hans advokater hævder, at han er uegnet til dødsstraf på grund af sin lave intelligenskvotient.

Marvin Wilson er sat til at skulle henrettes tirsdag aften lokal tid.

Lavere instanser har tidligere dømt til fordel for statsadvokaterne, som satte spørgsmålstegn ved gyldigheden af en psykologisk test, der har fastsat Wilsons intelligenskvotient til 61, som er under grænsen på 70, der antyder mental retardering.

Wilsons advokat Lee Kovarsky siger, at hvis staten går videre med henrettelsen, vil Wilson være den med den laveste intelligens, der nogensinde er blevet henrettet i Texas på trods af en højesteretsdom, der forbyder henrettelsen af retarderede fanger.

54-årige Wilson blev dømt for at have dræbt en politiinformant for 20 år siden omkring 130 km øst for Houston.

I staten Georgia blev en henrettelse for nylig udsat bare to timer, før den skulle have fundet sted.

Den mentalt retarderede Warren Hill skulle have haft en dødelig indsprøjtning for at have dræbt en medfange efter at have siddet på dødsgangen i 21 år.

Georgias højesteret besluttede enstemmigt at udsætte henrettelsen på grund af uklarhed omkring proceduren, efter det er blevet bestemt, at der fremover kun skal bruges én slags gift i stedet for tre som hidtil.

Warren Hill har en intelligenskvotient på 70, hvilket er på tærskelen til det mentalt retarderede.

Den amerikanske højesteret nedlagde i 2002 forbud mod at henrette mentalt retarderede, men det er op til den enkelte delstat at definere, hvad der forstås ved at være mentalt tilbagestående.

Myndighederne i Georgia insisterer på, at der ikke må være tvivl om, hvorvidt de dødsdømte er mentalt retarderede.