Domstol forbyder sanktioner mod Super League-klubber

En spansk domstol har genindført forbuddet mod at sanktionere klubberne, som stiftede Super League.

Fanprotesterne mod Super League var så massive, at projektet hurtigt blev droppet af de fleste af medstifterne. (Arkivfoto).

Fanprotesterne mod Super League var så massive, at projektet hurtigt blev droppet af de fleste af medstifterne. (Arkivfoto).

Det juridiske efterspil fortsætter i sagen om det storstilede Super League-projekt, som indtil videre er blevet parkeret.

Tirsdag kom en domstol i den spanske hovedstad, Madrid, frem til, at klubberne ikke kan sanktioneres. Det skriver nyhedsbureauerne dpa og AFP.

Det faktum kan dog ændre sig, når EU-domstolen senere på året kommer med sin vurdering. EU-domstolen skal tage stilling til, om Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) misbrugte sin position ved at stoppe Super League og straffe klubberne.

Spørgsmålet er, om det er i strid med EU's lovgivning på konkurrenceområdet.

Det mente generaladvokat Athanasios Rantos ikke, da han i december sidste år gav sit besyv på sagen.

Han argumenterede for, at Super League-klubberne kan oprette deres egne turneringer uden for Uefa- eller Fifa-regi, men i så fald vil de ikke samtidig kunne deltage i Uefas og Fifas turneringer uden at have forudgående tilladelse til det.

EU-domstolen skal ikke nødvendigvis følge generaladvokatens vurdering.

Super League blev lanceret i april 2021 af 12 europæiske storklubber. Det vakte dengang enorm utilfredshed blandt både fans, politikere og andre fodboldklubber.

Og blot to dage senere trak samtlige af turneringens engelske klubber sig fra projektet. Kun Juventus, Real Madrid og FC Barcelona fastholdt planen om Super League.

Uefa meldte sig hurtigt klar til at udelukke klubberne og straffe deres spillere. Men en domstol i Spanien forbød Uefa og Fifa at sanktionere de pågældende klubber. Den afgørelse blev i april sidste år omstødt.

Nu er den så – igen – blevet ændret af en anden spansk domstol efter en appel fra A22, der er oprettet for at promovere turneringen.

Tirsdagens beslutning falder i god jord hos A22, som stadig tror på projektet.

– Den (afgørelsen, red.) bekræfter, at Uefas position og monopol ikke må bruges til at presse eller true klubber, spillere eller virksomheder, som vil nytænke og opfriske turneringer i professionel fodbold, siger direktøren Bernd Reichart ifølge dpa.

/ritzau/