DF åbner for kommuner på lommepenge

Dansk Folkeparti er utilfredse med kommunernes overforbrug. En mulig løsning kunne være statslige lommepenge til kommunerne, mener partiet. Venstre afviser.

Staten skal sløjfe kommuneskatten og sætte kommunerne på årlige lommepenge.

Det er en af de måder man ifølge professor i statskundskab på Syddansk Universitet Poul Erik Mouritzen kan holde snor i kommunernes løbske budgetter.

Og forslaget om at give kommunerne et beløb, som de skal klare sig for, bliver støttet af Dansk Folkeparti.

– Den nuværende situation, hvor kommunerne konstant overskrider budgettet er uacceptabel. Derfor skal der ske noget, og statslige lommepenge kan være en god løsning, siger Kristian Thulesen Dahl, finansordfører (DF).

Hos Dansk Folkeparti er man utilfreds med det nuværende aftalesystem, hvor kommunerne sammen med regeringen forhandler deres økonomi.

– Vi skal bryde med det nuværende system. I stedet skal regeringen lave individuelle aftaler med den enkelte kommune, så de kan overholde reglerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Opfordringen kommer efter, at kommunerne har brugt fem milliarder kroner for meget i 2009, selv om der var indbygget vækst i budgetterne.

-Det er mere reglen end undtagelsen, at kommunerne bryder de aftaler, de selv har indgået. Det nuværende system har spillet fallit, derfor er der brug for ændringer, siger finansordføreren.

Regeringens støtteparti er dog langt fra på linje med Venstre, som er store tilhængere af det nuværende aftalesystem.

– Det er vigtigt, at kommunerne selv har indflydelse på den service og den skatteprocent, som de ønsker at fastsætte. Lommepenge til kommunerne ville begrænse dem, siger Sophie Løhde, kommunalordfører for Venstre.