Det stille ydre gemmer på en stor stemme

Marie Key fik sit gennembrud med albummet "De her dage". Hun er vokset op med gode historier, som hun nu giver videre i sine sange. 7. oktober fylder hun 40 år.

Sang og snagskriver Marie Key fylder 40 år mandag den 7. oktober. (Arkivfoto)
Sang og snagskriver Marie Key fylder 40 år mandag den 7. oktober. (Arkivfoto)

Marie Key ligner alt andet end en popsanger. Her er ikke noget med glitter og glimmer, men naturkrøller, hornbriller og et usminket ansigt.

Måske giver det enkle look ekstra plads til hendes stemme. Flere af hendes sange, som hitsinglerne "Uopnåelig" og "Uden forsvar", er kendt af enhver radiolytter.

Marie Key, som fylder 40 år mandag den 7. oktober, kom ind i musikken ved en tilfældighed. Begge hendes forældre var landmålere, og som hun selv har sagt i et interview, var der ikke meget kunst over det.

Det første kig ind i musikken fik hun, da hun som lille sad på gulvet i rækkehuset i Kartoffelrækkerne i København og så Anne Linnet i fjernsynet.

Men kneb det med det musikalske, så var der til gengæld masser af historier i hjemmet. Hendes far, som ikke lever længere, elskede at fortælle – alt fra jokes til gode historier.

Det tog hun med sig, da hun begyndte at læse musik på universitetet og i fritiden satte tekster til guitarspillet. Da hun havde skrevet ti sange, spurgte hun en veninde, om hun kendte nogen, der ville synge dem.

Det blev Marie Key, der selv kom til det. Først i det små ved private arrangementer, indtil hun i 2005 med sit band Marie Key Band brød igennem med sangene "Per" og "Kleptoman".

Sit første soloalbum udgav hun i 2011, og året efter fulgte albummet "De her dage", der blev kåret til årets danske album i Politiken og Berlingske. De 11 numre på albummet gjorde hende til det store musiknavn i 2012.

Priser har der også været mange af. Ved Danish Music Award 2013 vandt hun seks ud af de syv priser, hun var nomineret til, herunder årets danske album og årets danske sangskriver.

Men det vigtigste for hende er at skabe noget, der kan få betydning for andre. Priser og gode anmeldelser er selvfølgelig dejligt, men det smukkeste, musikken kan, er at give dem, der lytter med, noget, de kan bære med sig.

Marie Key udkom i 2014 med singlen "Fatter det nu", der var en forløber til studiealbummet "Tænker du vi danser?", der udkom året efter.