Det skal være sjovt at skrive i hånden

Forkrampede fingre og anspændte skuldre. Mange børn er meget optaget af at lære at skrive, men løber sur i det, fordi det er ubehageligt at have blyanten i hånden.Her er der hjælp at hente ved at vælge en pen, der passer godt til børn i alderen fra 5 til 12 år. Hos Bog og ide Kalundborg fås EEE EASY ergonomics experts skriveredskaberne, som STABILO har udviklet sammen med forskere, lærere og børn.

Hvordan holder barnet- Forældre til børn, der lærer at skrive, kan hjælpe deres børn godt på vej ved bare at holde øje med, hvordan barnet holder på blyanten.

Ser det anstrengende ud, kan en anden pen være en del af løsningen. EEE-pennene har fordybninger i skrivegrebet, hvilket giver en god fingerstilling. De findes i flere farver og varianter, og så er der en udgave til højrehåndede – og en anden til venstrehåndede, siger Martin Christensen fra Bog og ide Kalundborg.Sansespor i kroppenDer er mange gode grunde til, at forældre og skolen sørger for, at eleverne udvikler en god måde at skrive på og en funktionel håndskrift. Lektor Annie Hjort Pedersen underviser lærere i skrivning på University College Nordjylland og har udgivet bøger til brug i skriveundervisningen. Hun siger:

– Skrivning spiller en stor rolle i indlæringsprocessen. Mange børn lærer ved at gøre noget i stedet for kun at se det.

Hvis de skriver et ord i hånden, efterlader bevægelser sig sansespor i kroppen, der gør, at de bedre vil kunne huske ordet.

Og så er håndskrift en personlig udtryksform.

Så selvom også små børn skriver på computere, smartphones og tablets mv., er det en styrke, at håndskriften er på plads. Forskning peger nemlig på, at håndskriften har betydning for udviklingen af børns finmotorik, indlæring og videre skolegang.Baner vejenIfølge Dr. Christian Marquardt, der er neuroscientist og specialist i motorisk adfærd, er det vigtigt, at det bliver en positiv oplevelse for børnene at lære at skrive. Om håndskriften er pæn, er faktisk mindre vigtigt.

– Problemer med håndskrift er ofte en følge af manglende skriveteknik. Mange regler om skrivning, f.eks. om bogstavernes størrelse og placering på linjen, står i vejen for en flydende håndskrift siden hen.

– For at give børnene et godt grundlag for succes, skal de synes, at det er sjovt og uden ubehag at have pennen i hånden, siger Dr. Christian Marquardt, der samarbejder med det tyske firma STABILO om de ergonomiske skriveredskaber.

Blyanterne er produceret af kvalitetstræ fra ansvarligt forvaltede skove (PEFC).Hjælper gerne- Hos Bog og ide Kalundborg hjælper vi gerne med at finde den rigtige variant, så dit barn er klar til en god start i bogstavernes verden, lyder det fra Martin Christensen.