Det indre Knagsted i Bistrupkirken

Forfatteren og journalisten Bo Nygaard Larsen gæster torsdag Bistrup Kirke med sit vanvittige og sarkastiske foredrag "Den indre Knag-sted" om Gustav Wieds berygtede tolder.

Foredrag Den 6. marts er det præcis 150 år siden, at Gustav Wied blev født. Alligevel har han stadig en hel del at sige mennesket i dag.

"Det er det, der gør Gustav Wieds forfatterskab så unikt. Selv om der er sket meget i verden siden Gustav Wieds dage, så er mennesket i det store og hele det samme. Urmennesket er intakt og det er derfor, at Gustav Wied bliver ved med at være vedkommende. Nok er foredrag hylende morsomt, men der er også så meget alvor bag, at det også egner sig til de stivstikkere, der ikke kun griner for sjov," siger Bo Nygaard Larsen.

Persongalleriet i hans forfatterskab er et kapitel for sig. Sjældent har man set så gode og vellignende beskrivelser, som dem Gustav Wied kommer med. Men en person overstråler dem alle. Toldkontrollør Hans Peter Ernst Knagsted, der med sit røde hår, sine lodne hænder og sit ligefremme væsen kan tage pusten fra selv de værste børster.

"Knagsted er uden tvivl en af de mest gennemførte personer i den danske litteraturhistorie. Knagsted kan være modbydelig og nederdrægtig. Men det er ikke fordi han er en ond djævel, som mange fejlagtigt tror, men det er fordi han i virkeligheden er deres egen dårlige samvittighed," siger Bo Nygaard Larsen.

Bo Nygaard Larsen er en af landets største kendere af Gustav Wied og hans forfatterskab. Blandt andet er han medlem af bestyrelsen i Gustav Wied Selskabet og redaktør af selskabets blad Wiediana. I 2002 udsendte han den anmelderroste bog Wied Jul. En biografi om Gustav Wied, der er den bog, der til dato er gået tættest på både mennesket og forfatteren Wied.

Foredraget foregår i Bistrup Kirke på torsdag den 6. marts fra kl. 14-16.