“Det band burde have en fuld kalender”

Ste Van Holm & Friends præsenterede stor kunst i Kino

En hyldest til Jørgen Brønlund der døde af sult og kulde under Danmarks Ekspeditionen 1906-1908
En hyldest til Jørgen Brønlund der døde af sult og kulde under Danmarks Ekspeditionen 1906-1908

Jesper Kragh-Pedersen

Anmeldelse Med et musikalsk bombardement af sanserne lettede Hundested Kino fra Strandvejen klokken 20 i fredags.

Med på den forrygende multimedierejse var et talrigt publikum i alle aldre. Hvis nogen havde forventet en aften med almindelig solid rock, blev de overraskede. Bandet leverede en forrygende koncert med avanceret ambient/avantgarderock fuld af overdubbing og playback og andre tekniske virkemidler.

Stefan Holm introducerede interessant og bandet opførte over 2 sæt 13 kompositioner plus 2 ekstranumre. Alt sammen med velintegrerede videoinstallationer af formidabel, ekspressiv, tankevækkende, overvejende dyster karakter.

Således tog bandet denne aften på et videobagtæppe af en atombombesprængning afsæt med et brag af en komposition "The Noise" fra albummet "Construction" Herefter fulgte en velvalgt række af stærke numre alle med fantastiske videobaggrund og lyseffekter.

1. sæt sluttede, særligt Hundested relevant, med en gribende smuk, men dyster videoperformance ledsaget af musikstykket "Alone in Eternity" om Jørgen Brønluns ensomme død i polarnattens kulde og mørke under den tragiske "Danmarks Ekspediton" i Grønland 1906-1908, hvor tre mand omkom af sult og kulde.

I 2. sæt gjorde bl.a. værket "Voltage Conrol" fra albummet "Tesla" indtryk på undertegnede. Albummet har forståeligt nok fået stor succes i Nicola Teslas hjemland, Kroatien og kan anbefales.

Ligeledes gjorde en lang, uhyggelig videoinstallation fra Tjernobyl – med ledsagende musik stærkt indtryk.. Bandet, spillede dynamisk og kompetent og stod stærkt med Tanja Hollerups fine vokalindsats.

Lys og lyd var perfekt afstemt ( lyden dog i den høje ende volumenskalaen). Bandet har underligt nok ikke en fuldbooket koncertkalender. Måske finder nogen musikken for utilgængelig.

Heldigvis har dele af filmbranchen og DR fået øje på Ste van Holm. Jeg tøver ikke med at kalde det som Ste van Holm & Friends præsenterede publikum for den aften for "stor kunst" og der burde være bud efter dem på forskellige avantgardescener.