Den fæle dækningsafgift

Den suverænt største skattestigning for erhvervslivet i Nordsjællands tegner Fredensborg sig for

Det var ikke de borgerlige partiers kop yndlingste, der blev serveret, da en forhøjelse af dækningsafgiften indgik i konstitueringsaftalen i Fredensborg Kommune.

Slet ikke for de borgerlige politikere i Fredensborg-Humlebæk, hvor man ikke havde haft en dækningsafgift, og erhvervslivet derfor indtil da ikke var blevet beskattet. Nu langer formand for DI Hovedstaden i Frederiksborg Amtsavis, da også ud efter dækningsafgiften, og hvor den største stigning sker netop i den nye Fredensborg Kommune.

"Dækningsafgiften er en skat på initiativ og virkelyst, som straffer de virksomheder, som ekspanderer og skaber nye arbejdspladser. Virksomhederne skal naturligvis betale til fællesskabet, men det er ganske enkelt ikke fair, at dækningsafgiften i Nordsjælland stiger med over 15 procent på et år samtidig med, at der er udråbt skattestop, siger Claus Spiegelhauer. Han har især kig på Fredensborg Kommune, som i år vil indkræve knap 14 millioner kroner mere i dækningsafgift end i 2007, hvilket svarer til en stigning på mere end 300 procent.

Borgmester Olav Aaen (V) påpeger, at udgangspunktet før kommunalreformen var meget lav – hvor netop den gamle Fredensborg-Humlebæk Kommune slet ikke opkrævede dækningsafgift. "Men vi indgik en konstitueringsaftale på valgnatten, hvor der stod, at dækningsafgiften – når det var muligt – skulle løftes til 10 promille", siger Olav Aaen, der og dog samtidig afviser, at kommunen er erhvervsfjendsk, da både Helsingør, Hørsholm og Rudersdal Kommuner også har en dækningsafgift på 10 promille.