Delte meninger om Skolevalg

Torsdag stemmer ca 60.000 danske skoleelever. Valgdebatter på flere lokale skoler

Foto: Jesper Gisli

DEMOKRATI På skoler landet over stemmer ca. 60.000 skoleelever i denne uge til Skolevalg 2017, og det samlede landsresultat offentliggøres på torsdag 2. februar når valget er veloverstået landet over.

Således også her i Gribskov Kommune, hvor flere af skolerne deltager i Skolevalg 2017.

På Nordstjerneskolen i Helsinge var eleverne til et stort debatmøde i den forgangne uge, hvor både lokalpolitikere, folketingskandidater og ungdomspolitikere udgjorde panelet foran et stopfyldt torv hvor eleverne spurgte løs til de fremmødte politikere.

På Helsinge Realskole er der valgdebat i morgen onsdag 1. februar kl.12.30, hvor syv ungdomspartier fortæller om deres partier, deres politik og mærkesager, og naturligvis svarer på elevernes mange spørgsmål.

"På Helsinge Realskole skal eleverne stemme i en sal på skolen, hvor der både er opstillet stemmebokse og stemmeurner, hvilket også er med til, at gøre oplevelsen mere realistisk", fortæller Mille Jensen, elev i 8. klasse.

Klassekammeraten Frederikke Juhl Gyrming supplerer.

"Vi mener, at det er rigtig vigtigt, at flere skoler melder sig til dette, fordi det er en god måde for de unge, at blive politisk engageret i en ung alder. På vores skole gør vi meget ud af Skolevalg, hvilket også er med til at gavne interessen for det".

På Søborg Privatskole griber de det helt anderledes an, og deltager ikke i Skolevalg.

I faget 'Kultur & Natur' sætter man eleverne grundigt ind i de tre politiske retninger, der er repræsenteret i vores demokrati, forklarer skolens leder Lars Willer.

"Eleverne skal med sikkerhed vide, hvad det betyder, hvis de stemmer liberalt, konservativt eller socialistisk. Derefter placerer vi de politiske partier, så de ved, hvad de står for. At stable et valg på benene på bagrund af enkeltsager og mærkesager, mener jeg skader demokratiet mere end det gavner. Der skal basal, valid oplysning til. Vores elever skal forlade grundskolen som sindelagsdemokrater, der ved, at de skal gå dybere til værks, end at lade sig forføre af politiske valgløfter. Men det er der jo ikke nogen, der gider skrive om. Et kunstigt valg med resultater på den ene eller anden målbare vis er langt bedre stof – men er det i demokratiets tjeneste?", spørger Lars Willer fra Søborg Privatskole.

Om man er til idéen om Skolevalg for elever landet over eller ej, kan man læse meget mere om Skolevalg 2017 på: www.skolevalg.dk