DEBAT: Forældrenes børn – forældrenes valg

DEBAT Naturligvis skal kommunen, i videst muligt omfang, målrette sine ydelser så de svare til efterspørgslen. Altså skal kommunen så vidt muligt tilstræbe den givtige effekt som er gældende på markedet – udbud følger efterspørgsel – men "Danmarks Liberale parti" siger nej.

Offentlige ydelser leveres ofte som ´one-size-fits-all´ tilbud, men eksempelvis når de gælder pasning af de små så er der valgmuligheder – dagpleje eller vuggestue – og de fleste forældre i Lyngby-Taarbæk foretrækker altså vuggestuen, og derfor har der været en overkapacitet i den kommunale dagpleje. En overkapacitet som et bredt flertal – minus V og en socialdemokrat – nu vil handle på. Tak for det – det er trods alt skatteborgernes penge det drejer sig om!

Lyngby-Taarbæks borgere er oplyste og fint i stand til at træffe beslutninger på egne og deres børns vegne, men: "For Venstres Henriette Breum har en styrkelse af dagplejen været lidt af en mærkesag, og for hende er det en gåde, at interessen for dagplejen fortsat er dalende." (DGO 14.5: 3) og det er ganske rigtigt, at når frie mennesker har frie valg så kan de træffe beslutninger som andre ikke forstår. Det skyldtes at mennesker er forskellige, og som liberale hylder vi naturligvis retten til det frie valg. Om Breum, venstre eller jeg forstår de beslutninger er sagen uvedkommende.

Forældrene har i stor stil tilvalgt vuggestue, og jeg har 100 % tillid til at de er bekendte med alternativet – dagplejen er, trods alt, ikke en ny opfindelse – og at de gør det med udgangspunkt i deres børns tarv. Det er forældrene børn, og de er de nærmeste og bedste til at vælge på deres børns vegne.