DEBAT: Bevar vores frie skoler

Foto: Steen Brogaard
Karen Ellemann
Karen Ellemann Steen Brogaard

DEBAT Noget af det mest unikke ved Danmark er vores tradition for frie skoler. Forældrene har selv mulighed for at vælge en skoleform og et værdigrundlag, som passer dem og deres børn bedst. Frie skoler har altid været en medspiller til folkeskolen og de mange forskellige skoler er en af vores største styrker. Jeg har selv en baggrund som folkeskolelærer og holder så uendeligt meget af vores danske folkeskole. Men det står ikke i modsætning til en masse mangfoldige og levende frie skoler. Folkeskolen og de frie skoler gør netop hinanden bedre. Begge skoleformer skal være stærke til gavn for børnene.

Nu er de frie skoler desværre under angreb fra Socialdemokratiet. De vil sætte tilskuddet ned fra de nuværende 76% til 71% per elev. Det lyder måske ikke af meget, men det vil få store konsekvenser for de mange frie skoler. De frie skoler bliver allerede i dag drevet billigere end de danske folkeskoler. Ender Socialdemokratiets forslag derfor med at flytte børn fra frie skoler til folkeskolen bliver det samlet en dyrere folkeskole for danskerne. Det er et skidt tilbud fra Socialdemokraterne: et dårligere tilbud af skoler til en højere pris.

Alene her i Lyngby-Taarbæk kommune vil Socialdemokratiets forslag presse fire frie skoler på økonomien, f.eks. en populær og god skole som Lyngby Private Skole. Samlet vil det koste de fire frie skoler i Lyngby-Taarbæk over 3 mio. kroner årligt. Det synes jeg er dybt bekymrende for forældre og børn, og en lille tragedie for det velfungerende og unikke danske skolesystem vi har. Folkeskoler og frie skoler bør være sammen om at gøre danske børn til stærke, kloge, demokratiske og selvstændige borgere i vores land.