DEBAT: S tager 3 mio. fra frie skoler

Foto: Steen Brogaard
Mads Fuglede
Mads Fuglede Steen Brogaard

DEBAT I Danmark har vi en unik tradition for frie skoler, hvor forældre frit kan vælge lige præcis den skole, der passer til deres børn. Det skal vi værne om. Derfor bekymrer det mig meget, at en eventuelt S-regering vil sænke støtten til fri- og privatskolerne med over 350 mio. kr. om året.

I Lyngby-Taarbæk Kommune vil det helt konkret betyde, at fri- og privatskolerne hvert år vil miste over 3 mio. kr. i støtte. Det vil blandt andet gå ud over Lyngby Private Skole, som vil miste over 1,4 mio. kr. i støtte om året. Skt. Knud Lavard Skole, Billums Privatskole og Lyngby Friskole vil også alle blive ramt af nedskæringerne.

Som borgerlig-liberal Venstremand er jeg stor tilhænger af det frie valg. Vi har en god folkeskole i Danmark, som vi fortsat skal værne om og udvikle. Men jeg ser det som en stor gevinst for vores uddannelsessystem, at frivillige kræfter har mulighed for at gå sammen og åbne frie skoler, som kan bidrage med andre og anderledes tilbud til vores børn. Det kan f.eks. være skoler med særlig fokus på musik, skoler med frikirke baggrund, skoler med særligt pædagogisk grundsyn eller skoler, som er et alternativ til den lokale folkeskole. Der er ikke et eneste barn eller en eneste familie, som er ens. Det skal selvfølgelig afspejle sig i de danske skoler.

Derfor går vi i Venstre til valg på at styrke de frie skoler. Vi har allerede øget den økonomiske støtte. Derudover vil vi sikre bedre adgang til ansættelse af pædagoger, skabe bedre mulighed for tidlig SFO, og sikre at efterskolerne løfter et større socialt ansvar ved at afsætte 30 millioner kroner til puljer, som kan søges til støtte til udsatte elever og stipendier til udsatte unge.

Venstre ønsker nemlig et Danmark hvor frihed og fællesskab går hånd i hånd.