DEBAT: Magtarrogance i Børne- og Skoleudvalget

Når rigtig mange borgere med børn i kommunens skoler skyder Børne- og Skoleudvalgets forslag om skolesammenlægninger ned og tilmed med tonsvis af velovervejede og veldokumenterede argumenter, så skal lokalpolitikerne lytte, mener debattøren. Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard
Når rigtig mange borgere med børn i kommunens skoler skyder Børne- og Skoleudvalgets forslag om skolesammenlægninger ned og tilmed med tonsvis af velovervejede og veldokumenterede argumenter, så skal lokalpolitikerne lytte, mener debattøren. Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard

Mikkel Nielsen; Plantagevej 32 ; Birkerød

Det er magtarrogance af værste skuffe, når lokalpolitikerne glemmer deres oprindelige opdrag: at de er talerør for en masse mennesker på lokalt plan. Det må aldrig komme så langt ud, at lokalpolitikere gør sig til klogere borgere end kommunens øvrige borgere. Derfor skal større beslutninger i høring blandt borgerne.

Og når nu det som tilfældet er: at rigtig, rigtig mange borgere med børn i kommunens skoler skyder Børne- og Skoleudvalgets forslag om skolesammenlægninger ned og tilmed med tonsvis af velovervejede og veldokumenterede argumenter, så skal lokalpolitikerne lytte og gå tilbage til baglandet og undersøge sagen nærmere eller vende tilbage med et nyt forslag eller udkast. Og når det nu er tilfældet, at høringsmaterialet bygger på forkerte elevtal for blandt andre Bistrupskolen, så vil det have betydning for de øvrige fremskrivninger, og derfor vil kommunalbestyrelsen træffe beslutninger på et forkert grundlag, og det må simpelthen ikke ske i kommunalpolitik.

I disse fremskrivningsmodeller vil der altid være afledte effekter, som Børne- og Skoleudvalget på ingen måder har forholdt sig til. På samtlige af de tre borgermøder, jeg har deltaget i, blev alt fejet af bordet og negligeret. Selv alle de mange afledte effekter, der bliver påpeget af forældre i de afgivne høringssvar, har ikke fundet vej til Børne- og Skoleudvalgets materiale. Der er ikke ændret så meget som et komma i forslaget fra strukturudvalget. Det er stærkt bekymrende!

Hvis et forslag ikke er gennemarbejdet grundigt nok, skal det forkastes, og de mangler, der måtte være, skal der i et nyt forslag være taget højde for. Det er god forvaltningsskik. Derfor er der nogle lokalpolitikere, der ikke stemte for i BSU-udvalget, og det skal de have ros for.

Så kære kommunalbestyrelse. I skal lytte til borgerne. I skal lytte til brugerne af kommunens skoler, og I skal agere ift. at der kan være en anden virkelighed, end den I bliver præsenteret for af BSU-udvalget. For det materiale er på ingen måder gennemarbejdet nok og har slet ikke alle de afledte effekter med, som bliver påpeget af mange borgere i kommunen.

Skolerne i Rudersdal skal være blandt de bedste i Danmark – det bliver de ikke, hvis man haster så store omvæltninger igennem på et dårligt gennemarbejdet grundlag!