DEBAT: Furesø bliver den store taber, hvis Hillerødmotorvejen udvides

"Borgerne i Furesø kan derimod se frem til mere trængsel, mere støj og mere forurening." Arkivfoto: Jens Berg Thomsen
"Borgerne i Furesø kan derimod se frem til mere trængsel, mere støj og mere forurening." Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Øjvind Vilsholm, Folketingsmedlem (EL), pt. på orlov fra Furesø Byråd, Korsbjergvænge 58, Farum

Udvidelsen af Hillerødmotorvejen mellem Allerød og Hillerød er en ren tabersag for Furesø Kommune. Og byrådets flertal har alt for længe siddet med hænderne i skødet, mens den nordsjællandske asfaltmafia igen og igen presser på for at få sat penge af til at gennemføre udvidelsen.

Bilister fra Hillerød, Gribskov og Halsnæs kan drømme om at spare nogle få minutters transport ind mod København – i hvert fald hvis man skal tro den VVM-rapport, vejdirektoratet har fået udarbejdet. Borgerne i Furesø kan derimod se frem til mere trængsel, mere støj og mere forurening.

Byrådet i Furesø Kommune bekymrer sig med rette om de støjgener, der allerede er nu – og de gener bliver ikke mindre, når trafikken ind mod København nærmest fordobles! Den øgede trængsel vil betyde, at transporttiden ind mod byen vil blive længere for Furesøs borgere. Og oven i det, vil vi med al sandsynlighed også kunne se frem til øget trafikbelastning på kommunens veje.

Men værst af alt, så vil udvidelsen sende mange flere biler gennem Furesø Kommune, og det kommer til at betyde øget partikeludledning. Det kan meget vel få helbredsmæssige konsekvenser for de mennesker, der bor tættest ved motorvejen. Ud fra en kynisk betragtning betyder det flere sundhedsudgifter til kommunen, men det er altså rigtig skidt for de borgere, der kan se frem til kortere levetid og forringet livskvalitet i deres sidste leveår.

Alt dette har man længe kunnet forudse, men byrådets flertal har forsømt at kæmpe imod udvidelsen. Der har været flere høringer i forbindelse med Region Hovedstadens trafikplan, hvor kommunen kunne have fulgt Enhedslistens forslag og talt imod udvidelsen. Og derudover har borgmesteren haft talrige muligheder ved møder i Region Hovedstadens Kommunekontaktråd (KKR). I det forum er alle partier repræsenteret, men Enhedslistens fem medlemmer har faktisk været ene om at stemme imod udvidelsen.

Der er endnu ikke bevilget penge til udvidelsen af Hillerødmotorvejen, så alt håb er ikke ude. Måske er vi så heldige, at andre af byrådets partier vil arbejde aktivt sammen med Enhedslisten for at forhindre den motorvejsudvidelse. Lad os i stedet bruge pengene på at få flere og hurtigere S-toge mod byen. Bedre busbetjening er der også behov for. Og sidst men ikke mindst: Vi skal have gjort det billigere at køre med bus og tog.

Øjvind Vilsholm, miljøordfører for Enhedslisten – pt. på orlov fra Furesø Byråd.