De røde vil også give danskerne bolighjælp

S og SF er på vej med deres plan for statsstøtte til husarbejde. De vil give fradrag på 2000 kroner per måned.

Mens regeringen er ved at lægge sidste hånd på en fradragsordning for omkostninger til praktisk hjælp i hjemmet og til istandsættelse af boligen, så er Socialdemokraterne og SF på vej med et lignende initiativ.

– Vi foreslår et fradrag på op til 2000 kroner om måneden per husstand, som skal omfatte eksempelvis rengøring, hentning af børn, babysitning eller indkøb, siger SF's skatteordfører, Jesper Petersen.

Målet for S og SF er at begrænse sort arbejde, hjælpe børnefamilierne og skabe job til ufaglærte. Regeringen vil også begrænse sort arbejde, men lægger mest vægt på, at skabe arbejdspladser inden for håndværk og service.

De økonomiske detaljer om regeringens plan er ikke kendte endnu, men S og SF's plan koster ikke penge for statskassen, siger Jesper Petersen.

Han tager afsæt i tidligere beregninger fra Arbejds- og familielivskommissionen, som har vist den sammenhæng ved hjemmeserviceordningen. Men omfattes håndværksarbejde, så vil det være svært at finde en ordning, som ikke koster penge for staten, vurderer Jesper Petersen:

– Vores ordning skal være provenu-neutral. Og omfattes håndværksarbejde, så er vi givetvis ude over, hvad der er provenu-neutralt, siger han og fortsætter:

– Vi vil gerne udrydde sort arbejde, men ikke ved at betale for, at folk får bygget carporte.

S-SF-modellen svarer i stort omfang til at udvide den eksisterende hjemmeserviceordning, så ikke kun pensionister, men også børnefamilier kan bruge den.

Når det ifølge SF kan gøres, uden at det koster statskassen penge, så er sammenhængen, at en del praktisk hjælp i hjemmet i dag udføres sort. Yderligere kan ordningen flytte mennesker fra overførselsindkomst til arbejde, lyder vurderingen.

Fremfor fradrag for håndværksarbejde som kickstarter af håndværksvirksomhederne har S og SF foreslået at fremrykke offentlige investeringer for 10 milliarder kroner.