Danskerne får gode afkast på pensionerne

2010 var endnu et godt år for danske pensioner. Investeringerne gav et afkast på 137 milliarder kroner.

Opturen på aktiemarkedet sidste år sender masser af penge ind på danskernes pensionsopsparinger.

Investeringerne gav et afkast på 137 milliarder kroner i 2010, viser nye tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Hos PFA kalder koncerndirektør Anne Broeng det for et "historisk godt" investeringsår, som bliver svært at opnå igen.

– De høje afkast bliver svære at gentage i år, hvor der er en del modvind på de finansielle markeder. Renterne er meget lave, og kursstigningerne på aktiemarkederne har været begrænsede, siger hun.

Pensionsselskabet leverede et afkast på 20,2 milliarder kroner til sine kunder – en stigning på cirka 26 procent i forhold til 2009.

– Det høje afkast har først og fremmest været til gavn for kunder i markedsrente, hvilket vi også kan mærke på interessen for at skifte til markedsrente, siger Anne Broeng.

Samlet viser tallene fra Forsikring & Pension, at 14,2 procent af pensionsformuen nu er placeret i et markedsrente produkt mod 11,6 procent i slutningen af 2009 og blot 6-7 procent i 2007 og 2008.

– Det giver dem del i de høje afkast, der har været gennem de sidste par år. Ulempen er, at de også rammes med det samme, når finansmarkederne en dag vender, siger vicedirektør Carsten Andersen fra Forsikring & Pension.

Han pointerer, at en stor del af det gode investeringsresultat er blevet anvendt til at genopbygge de individuelle og kollektive buffere, som blev kraftigt reduceret under finanskrisen i 2008.

– Afkastet blev benyttet til at lægge penge på kistebunden til at sikre danskernes pensioner, siger han.

Carsten Andersen understreger dog, at det kollektive bonuspotentiale, som pensionsselskaberne anvender til at dække tab, fortsat er væsentligt under niveauet fra begyndelsen af 2008.

– Opbygningen af reserver må ikke skygge for det faktum, at branchen stadig er mindre polstret end før finanskrisen, siger Carsten Andersen.