Danskere kan gå glip af tusindvis af Femern-job

Foto: Marianne Due

Det historisk store byggeri af en sænke-tunnel på havbunden fra Lolland til Femern i Tyskland er ingen sikker redning for danske ledige. Flere eksperter vurderer, at antallet af arbejdspladser, som vil blive besat af danskere, stadig er meget usikkert. Det skriver Avisen.dk.

Det afhænger blandt andet af, hvem der vinder udbuddet og bliver hovedentreprenører.

– Som udgangspunkt må man regne med, at der i vid udstrækning kommer udenlandsk arbejdskraft ind på store projekter som Femern-forbindelsen. Hvilke hovedentreprenører, der får opgaverne, har også betydning for, hvem der kommer ind som underentreprenører – og dermed i hvilken grad, der kommer dansk arbejdskraft ind, siger Søren Kaj Andersen, centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet til Avisen.dk.

44.000 job i vente

Bygherren Femern A/S forventer at projektet, der har en pris på 64 milliarder, vil give arbejde svarende til 44.000 årsværk i Danmark. Godt halvdelen af dem er indirekte arbejdspladser, som ikke er direkte beskæftiget på selve byggeriet.

Flere konsortier, der består af entreprenører fra forskellige lande, i nogle tilfælde også Danmark, byder på opgaven som hovedentreprenør.

Professor på Aalborg Universitet og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener ligeledes, at hovedentreprenøren vil få stor betydning. Og så peger han på, at en stor del af jobbene er højt specialiserede.

– Der er kæmpe krav, også til de ufaglærte, som skal have meget specielle kvalifikationer. Hvis danskere skal besætte de her job, så skulle jobcentrene satse massivt på at uddanne de folk, der går arbejdsløse. Det gør de ikke. For at sige det lige ud: De er elendige til at lave de opkvalificeringer og kigge langsigtet frem, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.

Sociale klausuler i alle kontrakter

Arbejdsmarkedsordfører for socialdemokraterne Lennart Damsbo-Andersen forstår godt problematikken med de specialiserede arbejdspladser. Det er dog begrænset, hvor meget man kan gøre på forhånd.

– Det er vanskeligt at lave en opkvalificering til arbejdspladser, som ikke findes endnu. Man kan ikke så let opbygge en reservere af arbejdskraft, som bare står og venter på, det hele starter, siger han til Avisen.dk.

Bygherren på projektet er det statsejede Femern A/S. Direktør Bo Eske Nielsen fortæller, at selvom de ikke bestemmer, hvem der skal ansættes, så har man fokus på, at der ikke kommer til at være underbetalt arbejdskraft.

– Kontrakterne er i udbud og så er det entreprenøren, der vinder opgaven, som vælger medarbejdere og underleverandører. Der er sociale klausuler i alle kontrakterne, som sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår og lærlingepladser. Vi holder skarpt øje med, at de overholder de krav, siger Bo Eske Nielsen til avsen.dk.