Danske pensionskasser har stadig milliarder i bosættelser

Det er problematisk, at danske penge kommer virksomheder i Vestbreddens bosættelser til gavn, mener eksperter.

Danske kommuner, investeringsforeninger og pensionskasser har i stor stil investeret i bosættelser i de besatte palæstinensiske områder. (arkivfoto)
Danske kommuner, investeringsforeninger og pensionskasser har i stor stil investeret i bosættelser i de besatte palæstinensiske områder. (arkivfoto)

Danske kommuner, investeringsforeninger og særligt pensionskasser har investeret knap tre milliarder kroner i virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

Det viser en undersøgelse fra det uafhængige medie- og researchcenter DanWatch.

Dermed er danske penge med til at spænde ben for en tostatsløsning.

Samtidig er det på kant med FN's retningslinjer, lyder kritikken fra Hugh Lovatt. Han har specialiseret sig i Israel/Palæstina-konflikten ved tænketanken European Council for Foreign Relations.

– Når europæiske investorer finansierer eller faciliterer bosættelser eller andre ulovlige aktiviteter på besat område, så er de aktivt med til at underminere tostatsløsningen og dermed EU's erklærede politik.

– Dertil kommer, at det er ulovligt ifølge international lov – eller i hvert fald meget problematisk, siger Lovatt til DanWatch.

DanWatch overvåger selskabers sociale ansvar og har lavet en liste over "problematiske virksomheder med danske investeringer".

Fælles for alle 34 firmaer på listen er, at deres aktiviteter "er med til at opretholde ulovlige bosættelser, checkpoints eller separationsmuren på forskellig vis."

I alt har de ti største danske pensionskasser investeret knap to milliarder kroner, mens de ti største danske investeringsforeninger har lagt næsten en milliard kroner.

Danmarks tre største kommuner, København, Aarhus og Odense, har i alt 1,1 million kroner i virksomheder på listen.

Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, kan også se problemet.

– Virksomheder, der eksempelvis har filialer eller fabrikker på besat palæstinensisk område, er i mine øjne med til at opretholde besættelsen og muliggøre Israels fortsatte udbygning af bosættelser, infrastruktur og sikkerhedsapparat på Vestbredden, siger han til DanWatch.

Undersøgelsen er en opfølgning på tal fra 2012 og 2014, hvor pensionskasser også blev kritiseret for investeringerne.

Blandt de klart største investorer er Sampension. Pensionskassen har investeret i alt 400 millioner kroner i de kritiserede virksomheder.

Sampension forklarer til DanWatch, at man ikke har en særskilt investeringspolitik for de besatte palæstinensiske områder. Dog skal alle deres investeringer overholde menneskerettighederne, lyder det.